AfterDawn logo

Osa Threads-käyttäjistä pystyy nyt jakamaan julkaisut fediversumiin

Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Muutaman kuukauden Euroopassa käytössä ollut Metan Threads -palvelu mahdollistaa nyt muutamissa maissa julkaisujen jakamisen fediversumiin.

Toiminto on beetavaiheessa ja sitä pystyy tällä hetkellä hyödyntämään vain Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Japanissa. Tilin tulee olla julkinen ja käyttäjän vähintään 18-vuotias.

"Threads on osa fediversumia, kolmansien osapuolten ylläpitämien toisiinsa yhteydessä olevien palvelimien sosiaalista verkostoa, jossa palvelimet voivat kommunikoida keskenään. Jokaista fediversumin palvelinta voidaan ajatella yksittäisenä alustana, jolla on omat käyttäjänsä, sisältönsä ja sääntönsä mutta joka voi olla yhteydessä muiden samaa protokollaa käyttävien fediversumin palvelinten kanssa", kuvailee Meta fediversumia sivuillaan.

Threads hyödyntää ActivityPub-protokollaa, jolla Threads on yhteydessä muihin palvelimiin ja palveluihin.


Samaa protokollaa hyödyntää esimerkiksi Mastodon. Mikäli Threads-käyttäjä päättää jakaa julkaisunsa fediversumiin, voivat Mastodonin käyttäjät nähdä nämä julkaisut Mastodonin kautta.

Rajoituksia tosin jakamiseen liittyy toistaiseksi. Esimerkiksi kyselyn sisältäviä julkaisua ei jaeta fediversumiin.

Mastodonin käyttäjät voivat laittaa Threads-tilin käyttäjän seurantaan. Meta kuitenkin huomauttaa, että muiden palveluiden kautta tapahtuneet seuraukset eivät näy Threadsissä.

Threads-käyttäjät eivät voi myöskään nähdä fediversumin kautta tapahtuneita tykkäyksiä tai kommentteja Threadsin kautta.

Metan suunnitelmissa on, että fediversumin kanssa yhteensopivilla Threads-profiileilla on lopulta yksi seuraajamäärä, joka yhdistää Threadsissä seuranneet ja muiden palvelimien kautta seuranneet käyttäjät yhdeksi.

KOMMENTOI

Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.