AfterDawn logo

Applen älylasit eivät näytä tukevan verkon virtuaalitodellisuus-videoiden standardia - YouTube ja aikuisviihde puuttuvat

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Eräänlaisena säännön 34 sivujuonteena voitaneen pitää sitä universaalia totuutta, että jos laitteessa on jonkinlainen näyttö, joku haluaa katsoa sillä aikuisviihdettä.

Virtuaalilasit ovat olleet suhteellisen yleisiä jo vuosien ajan, etenkin Metan omistaman Oculuksen valmistamien lasien muodossa. Mutta itse teknologiajätti Metakin on kipuillut, kun laseille ei tunnuta keksivän mitään "oikeaa" käyttöä. Virtuaalilasien ylivoimaisesti suurin käyttökohde ovat olleet virtuaalilaseja varten optimoidut pelit.

Mutta luonnollisesti myös aikuisviihteelle on löytynyt oma yleisönsä lasien käyttäjistä.

Virtuaalitodellisuuden sisältöjä varten on olemassa laajalti hyväksytty standardi, WebXR, jota käytännössä kaikki virtuaalilaseja valmistavat yhtiöt tukevat. Standardia hallinnoi W3C eli sama taho, jonka peukalon alla ovat verkon muutkin tärkeimmät standardit.


WebXR:ää käytetään käytännössä kaikkeen verkosta löytyvään virtuaalitodellisuussisältöön - myös aikuisviihteeseen.

Mutta Applen valtavaa huomiota keränneet, viikko sitten kuluttajille toimitetut ensimmäiset Vision Pro -lasit vaikuttavat olevan WebXR:n tuen osalta pahasti puutteelliset.

Aiheesta kirjoittaneen 404 Median mukaan Applen Safari-selain kyllä tukee kokeellisesti WebXR-standardia, mutta Vision Prossa sitä ei ole saanut kukaan toimimaan. Ongelma ei kosketa pelkästään aikuisviihdettä, vaan myöskään YouTubesta löytyvät virtuaalitodellisuusvideot eivät toimi Applen laseilla.

Apple itse ei ole kertonut mitään aikeistaan korjata WebXR-standardin tukea laseilleen. Tämän seurauksena YouTubesta on tulossa nimenomaan Applen laseille räätälöity versio. Ja samaan aikaan Redditissä etsitään keinoja aikuisviihteen saamiseksi laseille.

YouTube on tukenut 360 asteen videoita vuodesta 2016 lähtien ja 3D-videoita jo vuodesta 2011 lähtien - ja kummankaan formaatin videot eivät toimi Vision Pro -laseilla.

Lue myös: Mihin katosivat 3D-televisiot?

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki