AfterDawn logo

Jennifer Anistonista tehty deepfake-huijausvideo leviää netissä

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Deepfake -videoiden vaaroista on varoiteltu jo kauan, mutta uskottavien huijausvideoiden laadinta on vaatinut aiemmin sekä osaamista, aikaa että järeämpää tietokonetta.

Viimeisen vuoden aikana tekoälyteknologia on lähtenyt niin hurjaan nousukiitoon, että nuo esteet ovat romuttuneet ja tänä päivänä köyhinkin verkkohuijari pystyy luomaan pienellä vaivalla varsin kohtuullisen oloisia deepfake-videoita.

Ja siinä missä aiemmin deepfake-videoita käytettiin lähinnä aikuisviihteeseen, politiikkaan tai hassutteluun, on tilalle astunut vanha kunnon ihmisten huijaaminen.

Verkossa leviää ennätysvauhdilla nyt yksi tällainen video, joka erottuu muista huijausvideoista uskottavuudellaan. Videolla Frendeistä tuttu supertähti Jennifer Aniston kertoo, miten hän lähettää kymmenelle tuhannelle "onnekkaalle" ikioman Apple MacBook -kannettavan, kymmenen dollarin hintaan (eli noin 9,24 eurolla).

Kyseessähän on tyypillinen luottokortin tyhjennykseen tähtäävä huijaus, jossa luottokortin tiedot saatuaan huijarit alkavat imemään luottokorttia tyhjäksi - joko pienissä toistuvissa erissä tai kerrasta isommalla tyhjennyksellä. Ja mitään kannettavaa tietokonetta ei tietenkään koskaan lähetetä.


Video on hyvin, hyvin uskottavan oloinen, sillä siinä on tehty deepfakella sekä Anistonin kasvot, kehonkieli että ääni, toistamaan sanomaa, jota hän ei ole koskaan sanonut.

Tulevaisuudessa deepfaket kehittyvät entisestään ja hyvin, hyvin pian on edessä jo aika, jolloin mihinkään videoon ei voi enää luottaa. Ja jolloin paraskaan haukansilmä ei pysty enää erottamaan tekoälyn luomia videoita oikeista.

Videon voi katsoa täältä.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki