AfterDawn logo

Ihmiskunnan paluu Kuuhun viivästyy

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Ihmisjalka on viimeksi astunut Kuun pinnalle vuonna 1972, kun Apollo 17 astronautit kävivät läheisimmällä taivaankappaleellamme.

Tuon jälkeen silloiset maailman supervallat, Yhdysvallat ja Neuvostoliitto, vähensivät merkittävästi panostuksiaan avaruuden valloitukseen - ja olemme kädellisinä tyytyneet pysyttelemään oman pallomme pinnalla tai sen lähietäisyydellä.

Vuonna 2017 Yhdysvaltain avaruushallinto NASA kuitenkin aloitti uuden ohjelman, jonka tarkoituksena on viedä ihmiset takaisin Kuun pinnalle. Artemis-ohjelman ensimmäinen laukaisu, miehittämätön Artemis 1 laukaistiinkin onnistuneesti kiertämään Kuuta marraskuussa 2022.

Ohjelman seuraavat vaiheet, miehitetty Kuun kiertävä Artemis 2 ja miehitetty Kuuhun laskeutuva Artemis 3, ovat kuitenkin saaneet nyt takapakkia aikataulujen osalta.

NASAn suunnitelmana oli laukaista Artemis 2 matkaan jo loppuvuodesta 2024 ja miehitetty kuulento olisi tapahtunut vuoden 2025 lopulla.


Nyt uusiksi aikatauluiksi on asetettu Artemis 2 osalta "aikaisintaan syyskuu 2025" ja Artemis 3 osalta "aikaisintaan syyskuu 2026".

NASAn mukaan aikatauluja piti venyttää turvallisuusnäkökohtien vuoksi. Miehittämättömien avaruuslentojen osalta riskejä voidaan ottaa, mutta mikäli miehitetyllä lennolla tapahtuisi jotain katastrofaalista, se saattaisi pysäyttää avaruuslennot - jälleen - vuosiksi. Yksi avaruusmatkailun surullinen merkkipaalu oli vuoden 1986 onnettomuus, jossa avaruussukkula Challenger tuhoutui 73 sekuntia laukaisunsa jälkeen.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki