AfterDawn logo

Mainosverkko väittää kuuntelevansa puhettasi puhelimen ja TV:n kautta

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Vuosien ajan netissä kiersivät urbaanit legendat siitä, miten kännykkämme kuuntelevat puhettamme - ja myyvät tiedot eteenpäin.

Uskomus on ollut yksi nykyajan sitkeimmistä urbaaneista legendoista, vaikka se on tyrmätty useamman kerran asiantuntijoiden toimesta.

Monet tahot ovat jopa seuranneet kännykästä lähtevää verkkoliikennettä selvittääkseen pitääkö väite paikkaansa ja tulokset ovat olleet aina tyrmääviä kyseiselle nykyajan kauhutarinalle.

Eli ei, puhelimesi ei kuuntele sinua.

Paitsi että...

Nyt yksi suurista amerikkalaisista mainosvälitysyhtiöistä, Cox Media Group (CMG) väittää, että he pystyvät kuuntelemaan keskustelujasi - ja kohdentamaan mainontaa puheen seassa kuuluneiden sanojen pohjalta.

CMG:n väitteiden mukaan yhtiön kumppanit keräävät dataa puhelinten lisäksi myös mm. älykaiuttimista ja älytelevisioista. Samaisten väitteiden mukaan laitteet kuuntelevat myös ympärillä olevia keskusteluja ja poimivat sieltä tekoälyn avulla avainsanoja ja -aiheita, joista kotona tunnutaan keskustelevan.


Kerätyistä avainsanoista sitten muodostetaan mainosprofiili, jonka perusteella kuluttajalle voidaan kohdentaa mainontaa välittömästi verkkosivuilla ja sovelluksissa näkyvien mainospaikkojen kautta, mutta myös suoratoistopalveluiden ja videopalveluiden kautta.

Asiaa selvitellyt 404 Media ei saanut selville sitä, miten CMG kerää väitettyä dataansa, mutta sivusto sai koostettua haastatteluja eri tahoilta.

Haastatelluiden joukossa oli mm. mainostajia, joille CMG oli esitellyt uutta Active Listening -mainosratkaisuaan. Yksi haastatelluista kertoi estäneensä puhelun jälkeen kaikkien kännykkösovellustensa pääsyn mikrofoniin sekä heittäneensä älykaiuttimensa pois.

CMG vihjasi saavansa dataa mm. kumppanisovellusten kautta. Asian tekee mielenkiintoiseksi se, että sekä iPhone että Android ovat aktiivisesti estäneet mikrofonin käytön sovelluksilta, ellei sille anna erikseen lupaa. Molemmat käyttöjärjestelmät myös näyttävät symbolin (yleensä mikrofoni) ilmoitusrivillä, jos laitteen mikrofonia käytetään.

Myös toiminnan laillisuus on varsin tulkinnanvarainen. CMG itse kertoo ratkaisun olevan täysin laillinen, sillä käyttäjät ovat hyväksyneet toiminnan suosutuessaan dataa välittävien kumppaneiden käyttöehtoihin.

Androidissa voit estää sovellusten pääsyn mikrofoniin näin:

Asetukset > Turvallisuus ja yksityisyys > Yksityisyysasetukset > Pääsy mikrofoniin

Vastaavasti samasta paikasta löytyvä Yksityisyydenhallintapaneeli kertoo mitkä sovellukset ovat käyttäneet mikrofonia kuluneen vuorokauden aikana.

Estoja voi tehdä myös sovelluskohtaisesti, käyttöjärjestelmän asetuksista löytyvän sovellusluettelon kautta.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT