AfterDawn logo

Telia esti yli 160 000 huijauspuhelua päivän aikana

Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Traficomin velvoite huijauspuheluiden estämiseksi astui voimaan lokakuun alussa. Velvoite vaatii operaattoreita estämään ulkomailta tulevat huijauspuhelut, jotka yrittää erehdyttää itsensä näyttämään suomalaiselta puhelinnumerolta.

Traficom kertoi jo aiemmin, että uudistetut säännöt ovat purreet tehokkaasti, sillä viranomaisen mukaan estoilla on onnistuttu estämään yli 200 000 häirikköpuhelua päivässä.

Operaattoreista Telia on nyt julkaissut aiheesta oman tiedotteen. Myös Telia kertoo, että suodatus on toiminut toivotusti.

Operaattori torjui yli kaksi miljoonaa ulkomailta tullutta huijauspuhelua pelkästään lokakuun aikana. Parhaimmillaan Telia esti yli 160 000 huijauspuhelua yhden päivän aikana.

"Kiireisimpänä päivänä lokakuussa Telia esti yli 160 000 huijauspuhelua. Tämän ilmeisesti huomasivat myös huijarit, sillä loppuvuotta kohti huijaussoittoyritysten määrä on laskenut selvästi", Telian turvallisuusasiantuntija Kristian Westerstråhle sanoo.

Telian mukaan sen asiakkaille yritettiin marraskuun aikana tehdä yli puoli miljoonaa huijauspuhelua. Loppuvuodesta huijauspuhelut ovat hiipuneet, mutta muunlaiset huijaukset ovat lisääntyneet.

"Huolestuttavaa on toki se, että muunlaiset huijausyritykset lisääntyvät edelleen. Kun puheluhuijauksia torjutaan tehokkaammin, on merkkejä siitä, että rikolliset siirtyvät hyödyntämään enenevässä määrin sähköposti- ja tekstiviestejä. Henkilökohtaisia tunnuksia ja tietoja kalastellaan entistä monipuolisemmilla konsteilla, esimerkiksi houkuttelemalla uhreja tekemään itse tilisiirtoja ns. turvatili- tai äitihuijauksilla", Westerstråhle jatkaa.

Telia nostaa esille tekstiviestihuijaukset, mutta tätäkin vastaan on tapahtunut positiivista muutosta. Traficomin uudistus tuli voimaan kuukausi sitten, mutta organisaatioiden tulee itse ottaa suojaus käyttöön, ja osa näin on jo tehnyt. Suojauksella varmistetaan, että huijarit eivät pysty hyödyntämään tunnetun toimijan nimeä viesteissä.

Uudet muutokset eivät kuitenkaan pure esimerkiksi sähköpostin tai pikaviestisovelluksen kautta tapahtuvaan huijaamiseen.

Traficom hiljattain varoitteli Signal- ja Telegram-viestintäpalveluja koskevista huijausviesteistä, ja nyt viranomainen puolestaan varoittelee WhatsAppin kautta tapahtuvasta huijauksesta, jossa henkilölle luvataan etätyötä, mutta todellisuudessa uhriksi joutunut menettää "työssä" rahaa.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT