AfterDawn logo

Historian pisin näyttelijöiden lakko on vihdoin ohi

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Hollywoodin historian pisin näyttelijöiden lakko on vihdoin ohi, kun elokuva- ja TV-näyttelijöitä edustava SAG-AFTRA ja Hollywoodin studioita edustava AMPTP pääsivät yhteisymmärrykseen. Lakko alkoi heinäkuussa ja ehti kestää 118 vuorokautta.

Lakon aivan ytimessä on ollut koko ajan näyttelijöiden ja studioiden kiista tekoälyn käytöstä tulevissa tuotannoissa. Huoli ei ole koskenut niinkään megapalkkioita saavia tähtinäyttelijöitä, vaan pienipalkkaisia sivuosanäyttelijöitä ja ns. statisteja.

Studiot olisivat havitelleet mahdollisuutta, jossa sivuosanäyttelijät olisivat tulleet studioille päiväksi töihin ja saaneet päivän työstä kertakorvauksen. Tuon päivän aikana näyttelijän kasvonpiirteet, ääni ja liikkeet olisi skannattu talteen ja studio olisi saanut käyttää näyttelijästä tekoälyllä luotua hahmoa ilman erilliskorvausta hamaan ikuisuuteen asti.

Studiot olisivat halunneet myös oikeudet käyttää näyttelijöiden virtuaalisia hahmoja tuotannoissaan näyttelijän kuoleman jälkeen, ilman erillistä lupaa näyttelijän omaisilta.


Uuden sopimuksen yksityiskohtia ei ole vielä julkistettu ja sopimus täytyy hyväksyttää vielä näyttelijöiden ammattiliiton äänestyksessä. Ammattiliitto on kuitenkin lopettanut jo lakon ja näyttelijät ovat voineet jo tänään palata takaisin töihin.

Toinen vastaava, tekoälyn mahdollisuuksiin ja uhkiin keskittyvä lakko saatiin jo aiemmin sovittua, kun käsikirjoittajat pääsivät sopimukseen studioiden kanssa tekoälyn käytöstä.

Lakkojen vuoksi useiden tärkeiden TV- ja elokuvatuotantojen aikatauluja on venytetty eteenpäin ja mm. odotetun Dyynin toisen osan ensi-iltaa siirrettiin vuoden 2024 puolelle.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki