AfterDawn logo

Hollywoodin näyttelijät lakkoon: Eivät halua tekoälyn korvaavan oikeita näyttelijöitä

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Teknologiasodat ovat hiipineet elokuvateollisuuden pyhättöön Hollywoodiin. Keväällä elokuvien ja TV-sarjojen käsikirjoittajat menivät lakkoon, joka jatkuu vieläkin. Lakon taustalla on kiista siitä, saavatko leffastudiot tuottaa tekoälyllä käsikirjoituksia sarjoihin ja elokuviin, ihmiskäsikirjoittajan pohjatyön pohjalta.

Nyt myös Hollywoodissa työskentelevät elokuvien ja tv-sarjojen näyttelijät ovat menneet lakkoon. Lakko koskee käytännössä kaikkia Hollywoodin näyttelijöitä, avustajista aina nimekkäimpiin supertähtiin saakka.

Tälläkin kertaa kiistaa käydään tekoälystä, mutta eri kulmalla.

Studiot ovat vaatimassa näyttelijöiltä sopimusta, jossa elokuvastudio saisi skannata ja tallettaa itselleen kaikkien pienissä taustarooleissa näyttelevien ihmisten kasvot, kehonpiirteet ja ilmeet. Skannauksesta maksettaisiin yhden työpäivän palkka, mutta sen jälkeen kyseistä näyttelijää voisi käyttää missä tahansa elokuvassa tai tv-sarjassa, tekoälyn tuottamana versiona - ilman mitään korvausta.


Diili kuulostaa tietysti elokuvastudoiden kannalta varsin mukavalta, mutta vähemmän yllättäen näyttelijöitä edustava ammattiliitto SAG-AFTRA ei ole ehdotuksesta ilahtunut. Ammattiliiton ja studioiden näkemysero asiassa on niin valtava, että ammattiliiton jäsenet menivät lakkoon.

Studiot puolestaan syyttävät ammattiliittoa vastuuttomuudesta ja taloudellisten vahinkojen aiheuttamisesta alalle.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki