AfterDawn logo

Ensimmäiset sakot avaruudessa

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Amerikkalaisesta Dishistä tuli kautta aikojen ensimmäinen sakot avaruudessa saanut yhtiö.

Yhdysvaltain viestintäviranomainen FCC mätkäisi TV-satelliittiyhtiölle 150 000 dollarin eli noin 143 000 euron sakot. Syynä oli se, että yhtiö ei siirtänyt käytöstä poistettua EchoStar 7 -satelliittiaan oikealle ns. romumetallin kiertoradalle, vaan siirsi sen väärälle kiertoradalle, lähemmäs Maata.

FCC:n mukaan valittu, Maahan nähden ja FCC:n ehtoihin nähden liian alhainen loppusijoituksen kiertorata vaarantaa avaruudessa tapahtuvaa liikennettä ja aiheuttaa mm. törmäysvaaran.

Kyseinen satelliitti lähetettiin kiertoradalleen vuonna 2002 ja Dish hyväksyi FCC:n kanssa yhteistyössä satelliitin käytöstäpoistoon liittyvän suunnitelman vuonna 2012. Yhtiö ei kuitenkaan noudattanut suunnitelmaa, vaan siirsi satelliitin käytöstäpoiston jälkeen sovittua matalammalle kiertoradalle.

Dish on hyväksynyt sakot ja kertoo laatineensa suunnitelman kyseisen satelliitin siirtämiseksi pois nykyiseltä kiertoradaltaan. Samalla FCC sai sulan hattuunsa todistamalla, että sillä on oikeus sakottaa amerikkalaisia toimijoita myös avaruudessa tapahtuneista sääntörikkomuksista.


Aiheesta uutisoi mm. Ars Technica.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki