AfterDawn logo

Tietosuojavaltuutettu poisti Yangolle antamansa määräaikaisen kiellon siirtää henkilötietoja Venäjälle

Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Tietosuojavaltuutetun toimisto antoi elokuussa Yangolle määräyksen keskeyttää kerättyjen asiakkaiden henkilötietojen siirtämisen Venäjälle ja lopettamaan kerättyjen henkilötietojen käsittelyn. Nyt tämä kielto on kuitenkin poistettu ja Yango saa jatkaa toimintaansa Suomessa toistaiseksi.

Tietosuojavaltuutettu antoi elokuussa Yandex LLC:lle ja Ridetech International B.V.:lle kiireellisesti väliaikaisen määräyksen keskeyttää Yango-taksipalvelussa kerättyjen henkilötietojen siirron Venäjälle. Määräyksen täytäntöönpanoa siirrettiin elokuun lopussa lisäselvitysten arviointia varten. Kielto ei siis tullut voimaan.

Määräyksen taustalla oli tietosuojavaltuutetun toimiston tietoon tullut Venäjän lainsäädäntöuudistus.

Silloisen tiedon mukaan lainsäädäntö olisi laajentanut merkittävästi Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n oikeutta saada taksitoiminnassa käsiteltäviä tietoja ja sitä olisi sovellettu myös Yangon asiakkaiden tietoihin Suomessa.


Saatujen selvitysten perusteella Venäjän uutta taksilainsäädäntöä ei kuitenkaan sovelleta taksien välitystoimintaan Suomessa, joten tietosuojavaltuutettu on poistanut antamansa määräyksen.

Alankomaiden tietosuojaviranomainen toimii johtavana valvontaviranomaisena Yango-taksipalvelun henkilötietojen käsittelyn valvonnassa, koska henkilötietojen käsittelystä vastaavan Ridetech International B.V.:n päätoimipaikka sijaitsee Alankomaissa.

Yango-taksipalvelu toimii Euroopan talousalueella Suomessa ja Norjassa, joten Suomen tietosuojavaltuutetun toimiston lisäksi valvontaa tekee myös Norjan tietosuojaviranomainen. Nämä kolme tietosuojaviranomaista jatkavat yhteistyötä Yangoa koskevien asioiden tutkinnan osalta.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki