AfterDawn logo

Neuralink etsii vapaaehtoisia aivoimplantin testaajaksi

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Elon Muskin luotsaama Neuralink etsii ensimmäisiä vapaaehtoisia ihmisillä suoritettaviin kokeisiin, joissa kokeiluun omistajien aivoihin asennetaan Neuralinkin aivoimplantti.

Aivan ketä tahansa ei kokeeseen haeta, vaan kokeilussa etsitään nimenomaan neliraajahalvaantuneita. Neuralinkin aivoimplantin avulla pyritään mahdollistamaan neliraajahalvaantuneille tietokoneiden näppäimistöjen ja hiiren ohjaaminen suoraan aivosignaalien avulla.

Neliraajahalvaantuneiden osalta joukko on rajattu potilaisiin, jotka ovat halvaantuneet joko selkäydinvamman tai ALS-taudin vuoksi.

Kokeessa koehenkilöiden aivoihin istutetaan Neuralinkin kehittämä N1 -aivoimplantti. Se kytkeytyy aivojen motoriikkaa säätelevään osaan ja seuraa kunkin potilaan aivojen toimintaa, pyrkien löytämään sieltä toimintamallit, joista piiri voi päätellä mitä toimintoa mikäkin aivosignaali tarkoittaa.

Kokeeseen haetaan ilmeisesti hyvin pientä määrää ihmisiä - ainakin ensi alkuun. Koe kestää useita vuosia ja sen aikana kokeeseen osallistujia tutkitaan sekä kotikäynnein että säännöllisin sairaalakäynnein.


Neuralink sai toukokuussa Yhdysvaltain FDA-virastolta luvan laajentaa N1-implantin kokeet myös ihmisiin.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki