AfterDawn logo

Maksullinen Facebook ja Instagram tulossa Suomeenkin, jos Metan suunnitelmat toteutuvat

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Facebookin ja Instagramin omistava Meta on joutunut pohtimaan yhtiön tulevaisuutta Euroopassa viime aikoina hyvinkin tarkasti. Yhtiön oman ilmoituksen mukaan Euroopan Unionin alueella taotut mainostulot muodostavat noin 10 prosenttia yhtiön koko liikevaihdosta, mutta tulovirta on vaarantunut pahasti.

Taustalla ovat tietysti kiristyneet EU:n lainsäädännöt, kuten GDPR, hiljattain voimaan tullut DSA sekä etenkin oikeuden tyrmäämä tietojen siirto EU:n ja Yhdysvaltain välillä. Tämän jälkeen tietojen siirtelystä valtameren yli on tullut suuren luokan ongelma ja EU lätkäisi aiheeseen liittyen Metalle 1,2 miljardin sakot keväällä 2023. Vaikka tietojen siirrosta saatiinkin uusi sopimus aikaiseksi kesällä 2023, on sen käytännön toteutus vieläkin kysymysmerkki.


Kiristyneiden lakien takia Meta ei voi enää tarjota äärimmäisen tarkkaa kohdennusta mainostajilleen, joka väistämättä on laskenut EU-alueella myydyistä mainoksista saatuja tuloja. Myös Euroopassa ja muualla maailmassa kerättyjen tietojen yhdisteleminen vaikeuttaa käyttäjien profilointia - ja jälleen, mainosten kohdennusta. Tiukemmista lakipykälistä johtuen myös aiemmin tänä vuonna avattu Metan omistama, Twitterin kilpailija Threads on kokonaan estetty EU-käyttäjiltä.

New York Timesin mukaan (maksumuuri) yhtiö pyöritteleekin nyt täysin ennenkuulumatonta vaihtoehtoa: maksullista, mainosvapaata versiota tuotteistaan. Maksullinen versio Instagramista ja Facebookista olisi tarjolla vain ja ainoastaan eurooppalaisille käyttäjille.

Yhtiö arvioi, että tarjoamalla mainosvapaata, maksullista versiota tärkeimmistä palveluistaan, se onnistuisi taklaamaan kaksi ongelmaa: ensinnäkin rahavirta Euroopasta ei pääsisi kuivumaan, mutta tätäkin tärkeämpänä yhtiölle olisi se, että mainosvapaalla vaihtoehdolla se saattaisi onnistua rauhoittelemaan Euroopan Unionin valvontaviranomaisia. Yhtiö voisi käytännössä alleviivata sitä, että yksityisyydestään tarkemmat käyttäjät voisivat halutessaan siirtyä maksullisen version tilaajiksi - ja muut hyväksyisivät kiltisti sen, että henkilötietoja kerätään varsin ronskilla kädellä mainostajille myytäväksi.

Siitä, paljonko mainosvapaa Facebook tai Instagram maksaisi, ei ole mitään tietoa. Jos yhtiön väite siitä, että EU:n mainosmyynti tuo kassaan noin 10 prosenttia yhtiön liikevaihdosta, puhutaan yli 10 miljardin euron potista (Metan viime tilivuoden liikevaihto oli noin 116 miljardia dollaria). Tilastojen mukaan pelkästään Facebookilla on Euroopassa aktiivisia kuukausikäyttäjiä noin 400 miljoonaa. Jos oletetaan kyseinen luku koko Metan käyttäjäkunnaksi Euroopassa, tuottaa jokainen Metan palveluita käyttävä eurooppalainen yhtiölle noin 25 euroa liikevaihtoa vuodessa. Todennäköisesti vain marginaalinen osa käyttäjistä olisi valmiita maksamaan mainosvapaasta versiosta, mutta laskuharjoituksen mielessä tuosta saa kuitenkin jonkinlaista visiota mahdollisten kuukausimaksujen tasosta.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki