AfterDawn logo

Kännyköiden USB-C tulee pakolliseksi Suomessa - Valtioneuvosto kerää lausuntoja

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
3 kommenttia

Euroopan Unionin ns. USB-C -direktiivi hyväksyttiin vuonna 2022. Seuraavaksi direktiivin säädökset pitää saattaa voimaan Unionin jäsenmaissa, eli käytännössä lisätä ne kunkin EU-maan omaan lainsäädäntöön.

Suomi on nyt aloittanut työn asian suhteen ja Valtioneuvosto on avannut lain mukaisen lausuntoajan uuteen lakiin liittyen. Laki kulkee Suomessa nimellä Radiolaitedirektiivin muutoksen kansallinen täytäntöönpano ja lausuntoja otetaan vastaan lakiesitykseen liittyen 29.9.2023 saakka.

Avasimme laajassa artikkelissamme tarkemmin sitä, mitä uusi USB-C -pakko käytännössä tarkoittaa. Lainsäädännön tärkein idea on se, että direktiivi pyrkii vähentämään elektroniikkaromun määrää EU:ssa. Jokaisesta kodista löytynee edelleen se laatikko, jonka pohjilla lojuu vanhoja epästandardeja Nokian, Samsungin, SonyEricssonin, jne latureita vuosien varrelta.


Kännyköiden lisäksi USB-C -latausliitäntä tulee pakolliseksi (lähes) kaikkiin kannettaviin, ladattaviin elektroniikkalaitteisiin: tabletteihin, kuulokkeisiin ja pienen siirtymäajan jälkeen myös kannettaviin tietokoneisiin. Etenkin läppäreiden osalta muutos on jopa mullistava, sillä vielä pari vuotta takaperin kaikilla läppärivalmistajilla oli käytössään täysin oma, keskenään epäyhteensopiva latausliittimensä.

Jatkossa tehokkaalla USB PD -laturilla voi ladata sekä kännykkää, tablettia että läppäriä. Kännyköiden, tablettien ja mm. pelikonsoleiden ohjainten osalta USB-C tulee pakolliseksi vuoden 2024 syksyllä. Apple siirtyy USB-C:n käyttöön jo piakkoin julkaistavien uusien iPhone-malliensa osalta. Suomen lakiesityksestä uutisoi ensimmäisenä Uusiteknologia -sivusto.

3 KOMMENTTIA

DeNiWar1/3

Apple tekee takuuvarmasti jotakin estääkseen tai vähintäänkin hankaloittaakseen halvempien valmistajien USB-C kaapeleiden toimintaa. Kuten lightning kaapeleidenkin kanssa, että tarvikevalmistajien kaapeleilla lataus ei toimi tai toimii hitaasti koska niistä puuttuu tarvittava Applen tunnistesiru.
Varmasti USB-C:nkin kanssa (jos se Applen laitteisiin ilmestyy) tilanne tulee olemaan sama, että Applen virallisissa USB-C kaapeleissa on myös tunnistesiru jota ilman iPhone ei lataa ollenkaan tai käyttää vain hitainta mahdollista latausta ja ainoastaan tunnistaessaan aidon Apple-kaapelin se suostuu lataamaan tehokkaammalla latausvirralla.

Eihän siitä mitään tule jos tähän asti virallisesta Apple-latauskaapelista Apple saa useita kymppejä ja kohta lisätarvikekauppa tyrehtyy kun käyttäjät saisivatkin toimivan kaapelin muualta edullisemmin tai omistavat jo sellaisen ennestään.

jartar2/3

Ei Apple voi noin tehdä. Sehän olisi hyökkäys uutta standardia vastaan ja tekona niin törkeä, että pienillä sakoilla siitä ei selviäisi...

DeNiWar3/3

Aika näyttää, mutta todella vahva veikkaus on, että Apple tekee USB-C kaapelinsa MFi sirulla vaikkei se niin ehkä saisi tehdä.
Yllätys olisi kyllä melkoinen jos Apple todella luopuisi MFi ohjelmastaan, joka on sille rahasampo lisätarvikkeiden osalla.

Apple todennäköisesti päässee koirana tuosta veräjästä ihan sillä että Applen kaapelit toimivat normaalisti kaikissa muissa laitteissa, muiden valmistajien kaapelit vain eivät toimi Applen laitteissa.

Nuo uusimmat puhelimet ja kaapelit eivät ole vielä päässeet testaajien käsiin mutta se hetki vielä koittaa, joten MFi autentikointisirun olemassaolo tai sen puuttuminen tullaan takuuvarmasti selvittämään tässä ihan lähitulevaisuudessa.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki