AfterDawn logo

Tätä EU:n USB-C -pakko tarkoittaa

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
2 kommenttia

Euroopan parlamentti runttasi lokakuun 2022 alussa vihdoin läpi lainsäädännön, jota on valmisteltu jo yli vuosikymmenen ajan. Uusi laki vaatii kaikkia elektroniikkavalmistajia siirtymään USB-C:n käyttöön latausliitännän osalta.

Uutta lakia on kritisoitu innovoinnin tappamisesta ja sen ympärillä on levitetty valtava määrä väärä tietoa. Lukaisimme lakiesityksen läpi ja kokosimme tärkeimmät kohdat yhteen pakettiin.

USB-C vaaditaan vain lataukseen

Lakiesitys ei sano mitään siitä, pitääkö USB-liitännän kautta kulkea myös dataa - tai siitä, minkälaista dataa liitännän läpi pitäisi kulkea. Eli käytännössä valmistajat voivat halutessaan valita myös sen reitin, että USB-C -liitintä voi käyttää vain ja ainoastaan lataukseen, mutta tiedonsiirto laitteeseen toteutetaan vaikkapa langattomasti.

Ottamalla neutraalin kannan varsinaiseen dataan, EU ei myöskään rajoita tai pakota millään tavalla sitä, millä nopeudella dataa pitäisi portissa kulkea. Pelkkä USB-C -liitinhän ei itsessään kerro lainkaan siitä, onko kyseessä USB2, USB3 tai USB4. Eli pelkän liittimen perusteella ei voi päätellä datan siirrosta yhtään mitään - jotkut valmistajat voivat käyttää laitteissaan nopeinta mahdollista USB4-standardin siirtonopeutta, toisten tyytyessä mateleviin USB2-nopeuksiin. Tai jos valmistaja haluaa, voi liitännän kautta välittää myös täysin epästandardia dataa, jota mikään muu kuin valmistajan oma laite ei osaa tulkita. Tai vaikka morsekoodia.

Ainoa pakko on se, että laitetta pitää pystyä lataamaan USB-C -liitännän kautta.

Laitteen on pakko tukea USB PD -pikalatausta

Tämä on kenties standardoidun liitännän lisäksi tärkein seikka lakiesityksessä. Lakiesitys vaatii, että kaikki laitteet tukevat vähintään 15 watin nopeudella tapahtuvaa USB PD -standardin mukaista pikalatausta.

Tässä parlamentti otti hieman takapakkia aiempaan lakiesityksen luonnokseen. Aiemmassa luonnoksessa kaikilta laitteilta vaadittiin vähintään 30 watin latausnopeutta.

Myöskään mitään ylärajaa USB PD:n latausnopeudelle ei aseteta, eli laite voi halutessaan tukea vaikka 200W latausnopeutta USB PD:n yli.

Kaikkien laturien on pakko tukea USB PD -pikalatausta

Tämä on toinen merkittävä seikka. Varsinaisten laitteiden lisäksi laki koskee myös latureita, erikseen myytäviä ja laitteen mukana tulevia. Kaikkien laturien on pakko jatkossa tukea vähintään 15 watin pikalatausta USB PD -standardia noudattaen.

Käytännössä tällä vaatimuksella varmistetaan se, että vuonna 2025 ostetulla Samsungin laturilla voi ladata vuonna 2025 ostettua iPhonea vähintään 15 watin nopeudella. Ja sama toisinpäin, Applen laturilla pitää pystyä lataamaan Samsungin laitteita vähintään 15 watin nopeudella.

Kännykät voi myydä ilman laturia

Lakiesityksen yksi tarkoitus on vähentää tarpeetonta elektroniikkaromua. Eli kun kaikki laturit ja laitteet toimivat varmuudella yhteen, ei koteihin enää tarvita jokaisen laitteen mukana tulevaa laturia.

Laki antaakin valmistajille mahdollisuuden myydä laitteet ilman laturia. Vaatimuksena on kuitenkin selkeästi myyntipakkauksessa näkyvä merkintä siitä, että laturia ei laitteen mukana tule.

Valmistajat saavat kehittää myös omia, epästandardeja pikalatauksiaan

Kiinalaisvalmistajat ovat olleet erittäin aktiivisia omien, muilta valmistajilta suljettujen pikalataustekniikoiden kehittämisessä. Supernopeita pikalatausratkaisuja löytyy nykyisin mm. Oppolta, Xiaomilta, OnePlussalta ja Motorolalta.

Lakiesitys antaa kehityksen kehittyä tälläkin saralla. Lakiesityksen mukaan valmistajien omia, epäyhteensopivia latausratkaisuja saa jatkossakin olla olemassa. Ainoa vaatimus on se, että omien viritysten lisäksi sekä laitteiden että laturien on pakko tukea myös standardia USB PD -latausta, vähintään 15 watin nopeudella. Mutta esimerkiksi Xiaomi saa vapaasti tehdä 200 watin nopeudella latautuvia kännyköitä ja sitä tukevia latureita, kunhan samainen kännykkä latautuu myös (väh. 15W nopeudella) myös USB PD:tä käyttäen.

Koskee kännyköiden lisäksi myös kuulokkeita, kameroita, pelikonsoleita, tabletteja, ...

Vaikka lakiesityksen uutisoinnissa on keskitytty kännyköihin, se on paljon kännyköitä laajempi kokonaisuus. Lakiesitys ja kaikki sen vaatimukset koskevat myös muuta pienelektroniikkaa. Erikseen mainittuina ovat lain vaatimuksissa mm. langattomat kuulokkeet, digikamerat, akulla toimivat pelikonsolit ja tabletit.

Ainoan poikkeuksen muodostavat "liian pienet" laitteet, joissa USB-C olisi epäkäytännöllisen iso liitin. Tällaisiksi luokitellaan mm. älykellot, joissa valmistajat saavat jatkossakin käyttää omia, epästandardeja latausliittimiään.

Läppäreihin vaatimus vasta 2026, teholäppäreihin poikkeus

Kannettavat tietokoneet ja sellaisiksi rinnastettavat laitteet tulevat lain piiriin pari vuotta muita laiteryhmiä myöhemmin. Vaatimus USB-C -latausliittimestä koskee kannettavia tietokoneita vasta vuoden 2026 lopusta alkaen.

Poikkeuksen kannettavien vaatimukseen tekevät teholäppärit. Lakiesityksen mukaan kannettavat tietokoneet, jotka kuluttavat käytön aikana vähintään 100 wattia virtaa, voivat jatkossakin käyttää omia, epästandardeja latausliittimiään. Syy tähän on luonnollisesti se, että läheskään kaikki USB-C -laturit eivät osaa antaa tarpeeksi paljoa watteja, jotta tietokone latautuisi nopeampaa kuin mitä se kuluttaa käytön aikana virtaa.

Käytännössä 100W tehonkulutus kannettavissa tietokoneissa tarkoittaa lähinnä peliläppäreitä, muissa kannettavissa tietokoneissa tehonkulutus on yleensä merkittävästi alle 100 watin tasolla.

Tulee voimaan 2024 lopusta, ei koske aiemmin julkaistuja tuotteita

Vaatimukset tulevat voimaan 28. joulukuuta 2024 eli tuon päivämäärän jälkeen julkaistujen tuotteiden pitää noudattaa uusia vaatimuksia. Poikkeuksen tähän tekevät ennen määräaikaa julkaistut ja myyntiintulleet tuotteet, eli periaatteessa joku valmistaja voisi julkaista vielä omalla liittimellä varustetun tuotteen ja tuoda sen kauppojen hyllyille 27.12.2024 ja sitä saisi myydä vapaasti vielä vuoden 2025 aikanakin.

Poikkeuksen tähän tekevät edellämainitut kohdat, eli kannettavat tietokoneet, joille laki tulee voimaan vasta kahta vuotta myöhemmin.

Laitteissa voi olla toinenkin latausportti

Jos laitevalmistaja jostain syystä niin haluaa, voi laitteisiin laittaa myös toisen latausportin. Toinen latausportti voi olla epästandardi, kunhan toinen noudattaa kaikkia lakiesityksen vaatimuksia, eli on USB-C -liitäntä.

Standardi voi muuttua jatkossa

Lakiesitys jättää myös tilaa sille, että jostain nurkan takaa voi putkahtaa esiin jollain tavalla USB-C:tä parempi latausliitin. Lakiesityksessä todetaan, että jos teknologiatoimijoien ja standardien taholla tapahtuu kehitystä, voidaan lakiesityksen kohtia muuttaa tulevaisuudessa.

Eli kehityksen kehittyessä voi käydä niin, että latausliittimen vaadittu muoto muuttuukin joksikin toiseksi. Toisaalta, myös pienin vaadittu latausnopeus (nyt 15W) voi nousta sekin, jos katsotaan siihen olevan aihetta.

Kokonaisuudessaan parlamentin hyväksymä lakiesitys löytyy täältä (PDF, englanniksi).

Päivitetty 12.12.2022: Tarkka lain voimaantulon päivämäärä selvisi, joka on siis 28.12.2024.

2 KOMMENTTIA

KaiPuu1/2

Applen Lightning -liitäntä lienee edelleen USB 2.0 -tasolla datasiirron osalta, eli 480 Mb/s maksimissaan. Voidaan sanoa että Apple on itse estänyt oman innovointinsa.

toke02/2

Jo 5 vuotta sitten suhisi usb3 lightning-liitännän läpi:
https://en.wikipedia.org/wiki/IPad_Pro_(2nd_generation)

Olis mielenkiintoista kuulla regulaattorilta, että miten kuvittelevat seuraavan "paremman" latausliitännän pääsevän markkinoille, koska usbc-pakko aiheuttaa massiivisen muna-kana-ongelman.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki