AfterDawn logo

USB-C pakolliseksi Euroopan Unionissa

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Vuosia kestäneen väännön jälkeen Euroopan parlamentti on äänestänyt murskaenemmistöllä sen puolesta, että USB-C-liittimestä tulee lähes kaikissa ladattavissa elektroniikkalaitteissa pakollinen latausliitin.

Päätöksen myötä kaikissa uusissa Euroopan Unionin alueella myytävissä kännyköissä, digikameroissa, kuulokkeissa, tableteissa ja monissa muissa laitteissa täytyy olla USB-C -liitin, jonka kautta laitteen lataus tapahtuu. Mitkään sovittimet tai vastaavat ratkaisut eivät riitä lainsäädännön kiertämiseen. Vaatimus tulee voimaan vuoden 2024 lopussa.

Mielenkiintoinen ja hieman vähemmälle huomiolle jäänyt kulma päätösessä on se, että myös kannettavien tietokoneiden lataus täytyy jatkossa onnistua USB-C -liitännän kautta. Läppäreissä valmistajien omat, täysin mitään standardia noudattamattomat laturit ovat vielä tänäkin päivänä täysin arkipäivää. Kannettaviin USB-C -pakko laajenee keväällä 2026.

Poikkeuksia sallitaan vain kourallinen.

Yksi sallituista poikkeuksista koskee erittäin pieniä laitteita, kuten vaikkapa älykelloja, joissa voidaan jatkossakin jatkaa valmistajien omilla latausliittimillä.

Toinen poikkeus koskee erittäin tehokkaita kannettavia tietokoneita, joiden virrankulutus on yli 100 wattia. Niissä tyypillinen, tehokaskaan USB-laturi ei anna tarpeeksi virtaa tietokoneen latautumiseen sen käytössäollessa.


Parlamentti päätti myös sallia kännyköiden ja muiden asetuksen mukaisten, USB-C -ladattavien laitteiden myynnin ilman laturia. Jos myyntipakkauksessa ei toimiteta laturia, se pitää kertoa pakkauksen päällä selkeästi ja näkyvästi.

Yksi lainsäädännön tavotteista on vähentää turhan elektroniikan määrää. Ajatus on, että kun yksi ja sama laturi pystyy lataamaan kaikkia kodista löytyviä ladattavia laitteita, ajan saatossa uusia latureita ei enää tarvita niin paljoa.

Päätös syntyi Euroopan parlamentissä lopulta hurjalla enemmistöllä:


Huomattavaa on myös se, että lainsäädäntö tulee vaatimaan kännyköihin pakollisen USB PD -pikalatauksen, vähintään 15 watin nopeudella. Monissa halvimmissa puhelimissa pikalatausta ei nykyisin näe juuri lainkaan.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki