AfterDawn logo

Oikeus: Chromecast käyttää varastettua tekniikkaa, yli 300 miljoonan euron rapsut Googlelle - mutta riita ei ole ohi

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Yhydvaltain liittovaltion oikeusistuin Teksasissa on määrännyt Googlea maksamaan muhkeat 338,7 miljoonan dollarin eli noin 307 miljoonan euron vahingonkorvaukset. Taustalla on vuosia vanha riita patenteista, joita Google oikeuden mukaan käyttää luvatta Chromecast-laitteissaan.

Chromecast täytti hiljattain 10 vuotta ja oikeusjutun juuret ovat tätäkin pidemmällä. Taustalla on pienen amerikkalaisen Touchstream Technologies -yhtiön oikeusjuttu. Yhtiö valmisti vuosien 2011 ja 2012 aikana omaa tuotettaan, joka teki pitkälti samaa kuin mitä Chromecastikin tekee, eli näytti puhelimen näytöllä olevaa videota televisiossa.

Kuten kuvasimme artikkelissamme miten Chromecast toimii, niin Chromecast ei yleensä itse asiassa "heijasta" kännykän näytön sisältöä televisiolle, vaan ainoastaan etäohjaa kuvaa - mutta kuva itsessään muodostuu Chromecastissa itsessään. Joten sinänsä Chromecast ja Touchstreamin tuote eroavat tältä osin toisistaan. Mutta kyseessä ovatkin Touchstreamin patentit siitä, miten käyttäjä voi kontrolloida televisiolla näkyvää videota puhelimellaan; eli laittaa videon paussille, kelata sitä, jne.


Tarkalleen ottaen oikeusjutussa käsitellään näitä kolmea patenttia: 8,356,251, 8,782,528 ja 8,904,289. Patenteista kaksi on myönnetty vuonna 2013 eli samana vuonna kuin Chromecast tuli myyntiin ja kolmas vuotta myöhemmin.

Touchstreamin mukaan Google oli yhteydessä yhtiöön jo vuonna 2011 ja yhtiöt neuvottelivat yhteistyöstä uuden tuotteen (Chromecast) osalta jo tuolloin. Google kuitenkin vetäytyi neuvotteluista ja yhteistyöstä. Touchstreamin mukaan Google on ollut tietoinen yhtiön teknologiasta jo ennen kuin yhtiö on hakenut niille patentteja - ja päätti käyttää niitä luvatta omissa tuotteissaan.

Oikeus oli asiassa Touchstreamin kannalla ja määräsi Googlen maksamaan vahingonkorvauksia Touchstreamille yli 300 miljoonaa euroa. Juttu kuitenkin edennee ylempiin oikeusasteisiin, sillä The Registerin tietojen mukaan Google aikoo valittaa jutusta vetoomustuomioistuimeen.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki