AfterDawn logo

Hollywoodissa taistelu: Käsikirjoittajat haluavat pitää tekoälyn kaukana sarjojen kirjoittamisesta

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Hollywoodin tähtitehtaalla on tällä hetkellä myllerrys meneillään. Vaikutusvaltainen Writers' Guild of America eli Yhdysvaltain käsikirjoittajien ammattiyhdistys on mennyt lakkoon. Viimeksi lakko koettiin isossa määrin vuosituhannen alkupuolella. Tuolta ajalta monet muistavat sen, miten joidenkin sarjojen laatu romahti lakon aikana - masentavimpana esimerkkinä pidetään yleisesti Lost-sarjaa, jonka juoni ja kokonaisuus romahti totaalisesti lakon aikana.

Nyt riidellään tietysti rahasta. Mutta myös tulevaisuudesta. WGA vastustaa tekoälyn ja kielimallien tuomista mukaan käsikirjoitusprosessiin. Käskikirjoittajat eivät halua, että heidän hengentuotteitaan käytetään kielimallien koulutukseen. Eivätkä käsikirjoittajat halua myöskään alistua tilanteeseen, jossa tekoäly kirjoittaa tarinan rungon ja käsikirjoittaja vain siistii ja parsii käsikirjoituksen eheämmäksi kokonaisuudeksi.

Studiot ovat kieltäytyneet tästä pyynnöstä, eivätkä ole varsinaisesti tehneet kiistakysymykseen edes kunnollista vastatarjousta. Studioiden vastatarjous ehdottaa vain vuosittaisten palaverien pitämistä, jossa käytäisiin läpi teknologian tuomia muutoksia alalle.


Useat käsikirjoittajat allekirjoittavat yllä olevassa twiitissä kuvatun tunteen. Eli he eivät ole niinkään huolissaan siitä, että tekoäly korvaisi heidät - ainakaan toistaiseksi. Vaan kyse on siitä, että kehitys näyttää johtavan tilanteeseen, jossa studiopomot tuovat käsikirjoittajille tekoälyn tuottamia raakileita, joita käsikirjoittajien pitäisi sitten käytännössä kirjoittaa uudestaan - tietysti halvemmalla, koska "alkuperäinen idea" tuli tekoälyltä.

Mikäli kiista venyy, kannattaa varautua siihen, että 15 vuoden takainen tilanne toistuu: sarjojen seuraavat tuotantokaudet voivat hyvinkin olla hirveää kuraa, kun tulevien kausien taustalta puuttuvat ammattimaiset käsikirjoittajat.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki