AfterDawn logo

Sosiaalisen median tilien murtojen ilmoitusmäärät kasvoivat toukokuussa 300 prosenttia

Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskus kertoo toukokuun kybersää -katsauksessa, että toukokuun aikana sosiaalisen median tilien murtojen ilmoitusmäärät kasvoivat runsaasti.

Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan toukokuussa ilmoitusten määrät lisääntyivät lähes 300 prosentin verran alkuvuoden keskiarvoon verrattuna.

Liikkeellä oli myös kaksoishuijauksia, joissa henkilö saa tekstiviestitse tai puhelimitse useamman yhteydenoton, joissa varoitetaan hänen rahojensa olevan vaarassa, ja kehotetaan siirtämään ne turvatilille.

Aiemmin toukokuun aikana Kyberturvallisuuskeskus varoitteli Facebook-tilien kaappauksista.

Kyberturvallisuuskeskus kertoo, että Facebookin-tilin kaappaus alkaa usein niin, että saat Facebook-ystävältäsi Messengerissä viestin, jossa hän kysyy puhelinnumeroasi.


Puhelinnumerolla kaveri osallistuu kuvitteelliseen arpaiseen, jonka voitosta kaveri sinulle kertoo.

Voiton lunastamiseen hän väittää tarvitsevansa puhelimeesi tulevan Facebookin numerokoodin. Todellisuudessa kyseinen koodi liittyy tilille kirjautumiseen ja sen avulla tilin hallinnan siirtämiseen rikollisten haltuun. Jos lähetät hänelle koodin, rikollinen kaappaa todennäköisesti Facebook-tilisi.

Kyberturvallisuuskeskus on varoitellut samasta asiasta aiemminkin. Lisäksi toukokuun aikana poliisi varoitteli WhatsApp-huijauksesta.

Toukokuun kybersäässä kerrotaan myös M365-kalasteluiden ilmoitusten lisääntyneen toukokuun aikana. Kyberturvallisuuskeskuksen tietojen mukaan noin 60 organisaatiossa vähintään yksi M365-sähköpostitili on murrettu huhtikuun jälkeen.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki