AfterDawn logo

Photoshopin uusi tekoäly on kuin taikuutta - Netti villiintyi täysin; tältä näyttävät kuuluisat meemit ja taulut laajennettuina

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Kun vuonna 2022 kuvia luovat tekoälyt pamahtivat markkinoille isolla ryminällä, moni saattoi jo kuvitella perinteisen kuvankäsittelyjättiläisen Adoben olevan tilanteessa suurin häviäjä. Vaikuttaa siltä, että asetelma onkin kääntymässä täysin päälaelleen, sillä uuden Adobe Photoshopin sisältämät omat tekoälytoiminnot ovat villinneet netin täysin.

Ylivoimaisesti huikeinta suosiota vaikuttaa nauttivan Photoshopin tekoälyä hyödyntävä generative fill -toiminto. Generative fill on konseptina hyvin yksinkertainen: ota kuva ja rajaa siitä alue ja pyydä tekoälyä luomaan kyseiselle alueelle muuta kuvaa vastaavaa sisältöä, kuvan jatkoksi. "Vanhassa" maailmassa vastaavaa ominaisuutta on käytetty jossain määrin jo aiemminkin, vaikkapa poistamaan yksittäinen ihminen tai auto kuvasta maisemaa häiritsemästä.

Tekoälyn turboahtamana generative fillin muskelit ovat kuitenkin lähes loputtoman oloiset, sillä se loistaa siinä, että voit ottaa kuvan ja lisätä sen ympärille aivan rajattoman määrän "tyhjää" ja pyytää tekoälyä luomaan alkuperäistä kuvaa vastaava "täyttö" tuolle uudelle, laajemmalle alueelle.

Noh, mitäpä sitä selittämään, kun kuva kertoo enemmän. Ikoninen, grungen ja koko musiikkimaailman merkkiteos, Nirvanan Nevermind -albumi on kanneltaankin useimmille tuttu. Joten miltä kannen ympäristö näyttäisi, jos kuva oltaisiinkin otettu kauempaa...?

Nirvana: Nevermind -albumin kansi laajennettuna tekoälyllä
kuva: @LinusEkenstam

Tai otetaan taidehistorian yksi tunnetuimmista tauluista, Vincent Van Goghin Tähtitaivas ja pyydetään tekoälyä laajentamaan sitä:


Ja ikoniset meemitkin ansaitsevat tietysti oman käsittelynsä...


(P.S. kyseisestä tytöstä ja kuvan oikean elämän taustoistakin löytyy kuvia, mm. täältä. Tekoäly siis arvasi taustan väärin.)


Mielenkiintoiseksi homma menee, kun otetaan Photoshopissa iso valkoinen tausta ja lätkäistään yksi meemi toiseen reunaan ja toinen toiseen ja pyydetään Photoshoppia täyttämään "valkoinen alue" tekoälyn voimalla, eli luomaan tausta, joka yhdistää molemmat kuvat loogisesti keskenään. Kas tässä esimerkkiä:

Mutta generatiivista tekoälyä voi tietysti käyttää myös rajattuihin osiin kuvista - ja kyllä, se tukee myös promptaamista eli valitulle alueelle voi kertoa sanallisesti sen, mitä tekoälyn pitäisi siihen tuottaa. Mainiona esimerkkinä käyköön alla oleva video, jossa otetaan Johannes Verneerin tunnettu taulu Turbaanipäinen tyttö ja muutetaan se Niken mainokseksi:


@pictelate Replying to @Nikki Making a Nike ad with Photoshop's new generative fill AI tool #photoshop #photoshopai #generativefill ♬ original sound - Pictelate

Ja tietysti, voihan sitä käyttää hieman epämääräisempiinkin asioihin, kuten vaikkapa poistamaan kuvista kuvapankin lisäämät vesileimat, kuten alla olevalla videolla tehdään:

Adoben omassa tekoälymallissa erona moniin muihin pinnalla oleviin tekoälyihin on se, että Photoshop ei käytä tekijänoikeuksin suojattua materiaalia tekoälyn kouluttamiseen, joten Photoshopin tekoälyllä kuvia luotaessa ei pitäisi olla riskiä mihinkään monimutkaiseen oikeusdraamaan tulevina vuosina.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki