AfterDawn logo

Tällaisia ovat Sonyn vuoden 2023 QD-OLED-, OLED- ja Mini LED-televisiot

Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Sony on julkistanut neljä uutta televisiota BRAVIA XR -mallistoon. Vuoden 2023 vaihtoehdot ovat X95L Mini LED, X90L Full Array LED, A95L QD-OLED ja A80L OLED.

Sonyn televisioissa on jo pari vuotta käytetty Cognitive Processor XR -videoprosessoria. Uusissa malleissa tätä prosessoria on nyt päivitetty. Sonyn mukaan prosessorin uusi XR Clear Image -tekniikka parantaa kohinanvaimennusta sekä liikkeentoistoa ja samalla vähentää epätarkkuutta. Se mahdollistaa entistä paremman kirkkauden ja taustavalon paikallisen himmennyksen hallinnan sekä vähemmän blooming-efektiä X95L-mallissa.

Uusissa malleissa on aiemmista malleista tuttu Acoustic Center Sync -ominaisuus, joka yhdistettynä Sonyn soundbareihin tarjoaa täyteläisemmän basson ja laajemman äänikentän. Tänä vuonna uutuutena X95L-mallissa on Acoustic Multi-Audio+ -äänitekniikka, joka synkronoi äänen tarkasti kuvaruudulla näkyvien tapahtumien kanssa.


Uusissa malleissa on lisäksi Google TV -käyttöliittymä. Ohjelmistosta löytyy PS5-konsolilla pelaamista varten kuvaominaisuuksia, kuten Auto HDR Tone mapping- ja Auto Genre Picture Mode -tila, jotka optimoivat kuvanlaatua peli- ja suoratoistosisältöä varten.

Tarjolla on myös Screen Size -ominaisuus, jolla pelaaja voi mukauttaa ruutunäkymän kokoa, Game Menu erilaisten säätöjen tekemiseen pelaamiseen liittyen ja Eco Dashboard -toiminto, josta käyttäjät voivat helposti mukauttaa energiansäästöasetuksia.

Muita yhteisiä ominaisuuksia ovat Bravia Core -suoratoistopalvelu ja mahdollisuus käyttää Bravia Cam -kameraa.

A95L QD-OLED ja A80L OLED

Bravia XR A95L -televisiossa hyödynnetään Samsung Displayn kehittämää QD-OLED-paneelia, joka on edennyt toiseen sukupolveen tarjoten kirkkaampaa kuvaa sekä pienempää virrankulutusta.

A95L-mallista löytyy kolme kokovaihtoehtoa, jotka ovat 55", 65" ja 77" eli samat kuin Samsungin omassa S95C -mallistossa.

A95L -mallissa on FlatpanelsHD -sivuston mukaan MediaTekin Pentonic 1000 -piiri, jonka ansiosta televisio on saanut Dolby Vision 4K 120 Hz -tuen. Tämä on myös ainoa televisio Sonyn osalta tällä piirillä. HDMI 2.1 -portteja on kaksi, joista toinen on eARC-portti.

Muotoilun kerrotaan olevan erittäin ohut ja jalustana toimii alumiininen 3-way TV stand -jalusta, joka tarjoaa erilaisia jalustan asentovaihtoehtoja, mukaan lukien kapean asennon pienemmille tasoille, vakioasennon ja korkeamman asennon, jolla television alle mahtuu soundbar-kaiutin.

A80L OLED -television kokovaihtoehdot ovat 55", 65", 77" ja 83".

A80L on kuitenkin varsin pieni päivitys, sillä käytössä on sama piiri kuin viime vuoden A80K-mallissa, eikä sen OLED-paneelissa käytetä esimerkiksi Philipsin vuoden 2023 OLED-televisiosta löytyvää Micro Lens Array -tekniikkaa.

A95L- ja A80L-malleissa on Acoustic Surface Audio+ -ominaisuus, jossa ruutuun kiinnitetyt aktuaattorit värähtelevät tuottaakseen ääntä koko näytön alueelta, mikä vastaa täydellisesti sitä, mitä näytöllä näkyy. A95L-mallissa on Multi-View -ominaisuus, jolla käyttäjä voi katsella esimerkiksi ohjeita ja pelioppaita rinnakkain pelaamisen aikana.

Viime vuoden A90K -malli ei saanut päivitystä, joten tämä malli jatkaa myös vuodelle 2023.

X95L Mini LED ja X90L Full Array LED

Sonyn vuoden 2023 LCD -televisioiden kärkipäähän menevät uudet X95L ja X90L. Tarjolla on myös keskikastiin kuuluvat X85L, X80L ja X75WL.

X95L -malliston kokovaihtoehdot ovat 65", 75" ja 85".

Näissä malleissa hyödynnetään Mini LED -taustavalaistusta. Himmennysalueiden määrä on nyt aiempaa suurempi. Päivitetyssä Cognitive Processor XR -prosessorissa on XR Backlight Master Drive -tekniikka, joka ohjaa erittäin tarkasti taustavalaistusta.

FlatpanelsHD -sivuston mukaan himmennysalueiden määrä on kasvanut jopa 20 prosentilla ja kirkkaus noussut 30 prosentilla viime vuoden X95K -televisioon verratessa.

X95L-mallissa on uusi Acoustic Multi-Audio+ -äänitekniikka, joka synkronoi äänen tarkasti kuvaruudulla näkyvien tapahtumien kanssa.

X90L -mallissa käytetään Full Array Local Dimming (FALD) -taustavalotekniikkaa. Myös tämä malli on aiempaan verratessa kirkkaampi. Vastaavaa tekniikkaa käytetään myös X85L -mallissa, joka on myös kirkkaampi aiempaan verratessa. X85L -mallissa on tosin käytössä 4K HDR Processor X1 -prosessori eli käytössä ei ole uutta XR Clear Image -tekniikkaa.

X80L ja X75WL hyödyntävät LED-valaistusta. X80L-mallissa on 4K HDR Processor X1 -prosessori ja X75WL-mallissa on 4K X1 -prosessori.

X80L- ja X75WL-malleissa on 60 hertsin virkistystaajuus, kun muissa vaihtoehdoissa (X95L, X90L ja X85L) on 120 hertsin virkistystaajuus.

X90L:n kokovaihtoehdot ovat 55", 65", 75", 85" ja suuri 98".

X85L:n vaihtoehdot ovat 55", 65" ja 75". X80L:n vaihtoehdot ovat 43", 50", 55", 65", 75" ja 85", kun taas X75WL:n vaihtoehdot ovat 43", 50", 55", 65" ja 75".

Uusia 8K-malleja Sony ei julkistanut.

Sony ei myöskään kertonut uusien mallien hintoja tai saatavuutta, vaan nämä ilmoitetaan myöhemmin vuoden aikana.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki