AfterDawn logo

Oikeus: Suomessa BitTorrent-jakajan tiedot pitää luovuttaa, vaikka tiedostolla olisi vain kuusi lataajaa

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
3 kommenttia

Markkinaoikeus antoi mielenkiintoisen päätöksen vertaisverkkojen käytöstä Suomessa helmikuun puolivälissä.

Oikeusjutussa Warner Bros. Entertainment Inc. vaati saada Telia Finlandilta tietoonsa tietyn BitTorrent-käyttäjän yhteystiedot ja nimen.

Asianomistajana toiminut Warner Bros. perusteli vaatimustaan aiemmalla Korkeimman oikeuden tuomiolla, jossa on päätetty, että teleoperaattorin täytyy luovuttaa nettiliittymän haltijan yhteystiedot tekijänoikeuksien omistajalle, mikäli tekijänoikeuksien omistaja pystyy osoittamaan suhteellisen hyvällä varmuudella, että kyseisestä liittymästä on jaettu tekijänoikeuksin suojattua materiaalia vertaisverkkoon (KKO 2022:47).

Markkinaoikeus kallistui Warner Brosin puolelle asiassa ja edellytti Teliaa toimittamaan BitTorrent-käyttäjän yhteystiedot Warner Brosille. Tämän jälkeen Warner Bros luonnollisesti voi aloittaa oikeusprosessin kyseistä liittymän omistajaa vastaan.

Mielenkiintoiseksi jutun tekee se, että todisteluissa pystyttiin osoittamaan kiistatta se, että kyseisestä liittymästä oli jaettu Warner Brosin tekijänoikeuksin suojattua materiaalia, mutta lataajia oli ollut ainoastaan kuusi.


Markkinaoikeuden yksi jäsen esittikin eriävän mielipiteensä tuomioon, sillä aiemmassa KKO:n päätöksessä on ollut kyse selkeästi suuremmalle yleisölle jaetuista tiedostoista.

Warner Bros itse perusteli hakemuksessaan asiaa näin:

Vaikka teoksen kokonaisyleisö tiettynä päivänä olisi verrattain pieni, teoksen jakaminen vertaisverkossa ylläpitää teoksen saatavuutta vertaisverkossa. Oikeudenloukkauksen merkityksellisyyden kannalta ratkaisevaa ei ole yksistään kokonaisyleisön määrä tietyn vuorokauden aikana, koska hakemuksen kohteena olevista IP-osoitteista tapahtuneet oikeudenloukkaukset edistävät teoksen saatavuutta vertaisverkossa myös tulevina vuorokausina.

Koko Markkinaoikeuden ratkaisun löytyy täältä.

3 KOMMENTTIA

terve11/3

Nato-Suomella pitää nykyään olla hyvät suhteet amerikkalaisiin mediajättiläisiin.

kundi792/3

Huvittaa tuo kohta 5.
Asiakirjatodistelu
Warner Bros. Entertainment Inc.
5. Kuva erään teoksen DVD-kannesta
Nykyään, kun DVD:tä myydään kirppiksillä kilohintaan. :)
Varsinkin Warner Bros:sin tekeleitä. XD

horhhe3/3

En ota kantaa warettamiseen kuin sen verran, että se on tänä päivänä täysin tarpeetonta. Materiaali on saatavilla, toista oli waretuksen kultavuosina, kun materiaalia ei ollut tarjolla laillisin keinoin.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki