AfterDawn logo

Googlella paniikki: Tekoälyn avulla YouTubeen "tee tästä lyhytvideo"-ominaisuus, hakukoneeseen chatbotti, ..

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Google hallitsee käytännössä monopolin asemassa maailman hakukoneiden markkinaa, sillä yhtiöllä on vaikkapa Suomessa käsittämätön yli 90% markkinaosuus. Mutta yhtiö on hyvin tietoinen kuolevaisuudestaan.

Kahdenkymmenen vuoden ajan Google on saanut käytännössä mellastaa hakukoneiden maailmassa ilman yhtään todellista haastajaa. Pienet hakukoneet, kuten DuckDockGo eivät itse asiassa ole teknisesti edes oikeita hakukoneita, vaan yleensä käyttävät itseään isompien yritysten hakuindeksiä.

Mutta marraskuussa julkaistu ChatGPT mullisti kaiken.

Sen julkaisun myötä Googlella painettiin paniikkinappulaa ja yhtiö siirtyi "korkeimpaan hälytystilaan". Käytännössä Google leikkasi rajusti rahoitusta monilta muilta projekteiltaan ja keskitti osaamisensa ja energiansa omien tekoälytoimintojensa kehitykseen.

New York Timesin mukaan (maksumuuri) Google on pyytänyt apua jopa perustajiltaan, Sergei Brimiltä ja Larry Pagelta, ratkaistakseen tilanteen.


Yhtiön peristajille esiteltyjen ideoiden lista on ollut NYT:n tietojen mukaan pitkä ja kattava - ja sisältänyt monia mielenkiintoisia visioita.

Luonnollisesti tärkein pohdinnan aihe on ollut se, tuodaanko ChatGPT:n tyylistä tekoälyä suoraan osaksi Googlen omaa hakukonetta - eli siten, että ainakin osa hakutuloksista korvautuisi suoraan tekoälyn tuottamalla vastauksella.

Mutta yksi mielenkiintoisimmista ehdotetuista ideoista on ollut TikTok-aktiivien korvaan hyvinkin mielenkiintoiselta kuullostava ajatus: tekoäly, joka osaisi tiivistää minuuttien, jopa kymmenien minuuttien jaarittelua sisältävät YouTube-videot näppäriin 30 sekunnin tiivistelmiin automaattisesti. Kyseessä ei siis olisi videon leikkaus, vaan tekoälyllä kokonaan uuden, lyhennetyn videon luominen pitkän videon pohjalta.

Myös Microsoftin ja OpenAI:n yhteistyönä syntyneen ohjelmointia osaavan GitHub Copilotin kilpailija on mitä ilmeisimmin tulossa Googlelta. Koodiavustaja kytkeytyisi osaksi Android Studio -kehitysympäristöä.

Googlen on lähteiden mukaan tarkoitus julkistaa tekoälyyn pohjautuvat tuoteuutuutensa toukokuussa pidettävässä Google I/O -tapahtumassa.

Viime vuosikymmenellä Google panosti valtavasti tekoälyn kehitykseen, mutta yhtiö ei koskaan tuonut tekoälyä suoraan käyttäjien käpälöitäväksi, vaan on käyttänyt sitä lähinnä taustatoimintojensa parantamiseen.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki