AfterDawn logo

Hikvision kameroita käytetään Suomessa mm. jääkiekkopeleissä ja HSL:n busseissa - yhtiö USAn mustalla listalla

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
1 kommentti

Kiinan valtion kokonaan omistama Hikvision on yksi kolmesta jättimäisestä kiinalaisyhtiöstä, jotka joutuivat muutama vuosi sitten Yhdysvaltain täydelle kieltolistalle. Yhdysvaltojen näkökulmasta Hikvision, ZTE ja Huawei ovat käytännössä Kiinan valtion vakoiluorganisaatioita.

Taustalla on tietysti Kiinan lainsäädäntö, joka sallii Kiinan valtiolle käytännössä rajattoman pääsyn kiinalaisyritysten keräämään dataan. Euroopassakin Huawei on päätynyt jo monien maiden karttamaksi, vaikka sinänsä EU ei olekaan vastaavia sanktioita kiinalaisyrityksiä vastaan nostanut.

Huawein kerättyä tilanteesta suurimman imagohaitan on yksi näistä kolmesta yhtiöstä saanut toimia Euroopassa ja Suomessa varsin vapaasti: Hikvision.

Yhtiö on Kiinan valtiollisen seurantajärjestelmän, IJOPin yksi päätoimijoista. Yhtiön valvontakameroista koostuvaa verkkoa käytetään ihmisten profilointiin, sattumanvaraisiin pidätyksiin ja demokratialiikkeen tukahduttamiseen.


Yhdysvaltain lisäksi mm. Britannia on kieltänyt Hikvisionin kameroiden käytön julkishallinnon tiloissa. Intiassa Hikvisionin kamerajärjestelmiä ei enää hyväksytä julkisiin hankkeisiin lainkaan.

Helsingin Sanomien mukaan Suomessa Leijonat TV käyttää jääkiekko-otteluiden kuvaukseen pelkästään Hikvisionin automaattikameroita. Leijonat TV:llä on suoratoisto-oikeudet useisiin kotimaisiin jääkiekkosarjoihin, mm. Naisten Liigaan, alle 18-vuotiaiden SM-sarjaan, alle 16-vuotiaiden SM-sarjaan sekä Suomi-sarjaan.

Lisäksi mm. HSL:n linja-autoissa käytetään Hikvisionin valvontakameroita.

HSL:n mukaan Hikvisionin kamerat ollaan korvaamassa asteittain muiden valmistajien kameroilla. Lisäksi nykyisin käytössä olevat Hikvisionin järjestelmät toimivat suljetussa verkossa, eli ne eivät ole kytkettyinä internettiin.


Euroopan parlamentti poistatti Hikvisionin kamerat käytöstään vuonna 2021, syyttäen yhtiötä toistuvista ihmisoikeusrikkomuksista Kiinan uiguuri-vähemmistöä kohtaan.

1 KOMMENTTI

terve11/1

Se että jotain tehdään USA:ssa ei tarkoita että samaa pitäisi automaattisesti tehdä Suomessa.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki