AfterDawn logo

Yle: Suomen digitaalinen henkilöllisyystodistus on nyt valmis

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Uutisoimme kesällä, miten Suomessa otetaan käyttöön digitaalinen henkilötodistus vuoden 2023 aikana. Digi-henkkareilla pystyy jatkossa tunnistautumaan samalla tavalla kuin vaikkapa passilla tai perinteisellä henkilökortilla.

Uudistusta koordinoiva Digi- ja väestötietovirasto (DVV) kertoo Ylen haastattelussa sovelluksen ensimmäisen version olevan nyt valmis. Projektin etenemistä voi seurata DVV:n julkisella dokumentaatiosivulla.

Digitaalinen henkilökortti on suunniteltu yksityisyyttä kunnioittavaksi, eli digihenkkareiden luvun yhteydessä mitään tietoja ei asiakkaasta lähetetä palvelimille tai pilveen. Sen sijaan digihenkkarit muodostavat luettavan, yksilöllisen QR-koodin, jonka lukemiseen vaaditaan myös sovelluksen vastinpari eli digitaalisen henkilöllisyystodistuksen lukusovellus. Toiminta vastaa siis monilta osin Koronapassin toimintaa.


Varsinaisesti aktiiviseen käyttöön digitaalinen henkilöllisyystodistus tulee vuonna 2023, kunhan eduskunta siunaa uudistukseen liittyvät lakimuutokset. Käyttöönoton jälkeen kaikki julkishallinnon toimijat hyväksyvät uuden henkilöllisyystodistuksen samanarvoiseksi kuin vaikkapa passin.

Digi-henkkarit haetaan vahvalla tunnistautumisella - kyseessähän on itsessään vahvan tunnistautumisen tuote. Käytännössä digi-henkkareiden käyttöönoton yhteydessä vaaditaan joko tunnistautuminen pankkitunnuksilla tai käynti lähimmällä poliisiasemalla. Sen käyttöönotto vaatii poliisin rekisterissä olevan, voimassaolevan passin tai henkilökortin.

Yksityiset toimijat saavat itse päättää digi-henkkareiden hyväksynnästä, eli nuoren henkilön kannattaa ainakin alkuvaiheessa kantaa myös perinteisempää tunnistautumisvälinettä mukana vaikkapa alkoholia ostettaessa.

Sovellus jakaa vain sen tiedon tunnistautuessa, jonka käyttäjä sallii juuri siinä tilanteessa. Esimerkiksi kaupan kassalla täysikäisyyden todistamiseksi riittää, että sovellus jakaa tiedon haltijan iästä - nimeäkään ei tarvitse jakaa. Luktapahtumista ei myöskään jää mitään jälkeä tietovarastoihin.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki