AfterDawn logo

StarLink -satelliittinetti saapuu myös tavallisiin 5G-kännyköihin

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Elon Muskin SpaceX ryhtyy tarjoamaan StarLink-satelliittiyhteyksiä suoraan kuluttajien kännyköihin.

SpaceX ja amerikkalaisoperaattori T-Mobile kertoivat ensi vuonna alkavasta yhteistyöstä tänään. Käytännössä satelliittinetti tullaan toteuttamaan siten, että SpaceX saa käyttöönsä siivun T-Mobilen hallussa olevia 5G-taajuusalueita.

Ne 5G-puhelimet, jotka tukevat StarLinkin käyttöön tulevia taajuusalueita, pystyvät käyttämään yhteyttä sellaisenaan. Luonollisesti palvelun käyttö vaatii T-Mobilen asiakkuuden ja todennäköisesti sopimukseen erillisen ruksin, jossa myös StarLink paketoidaan mukaan käyttäjän palvelupakettiin.

Vaikka tekniikka käyttääkin 5G:lle varattuja taajuusalueita, se ei ole millään muotoa 5G-nopeuksia tarjoava, vaan yhteysnopeuksien luvataan olevan noin 2 Mbps ja 4 Mbps vaihteluvälillä ja sekin jaetaan kunkin verkkosolun samanaikaisten käyttäjien kesken. Käytännössä yhteys riittää puheluihin ja tekstiviesteihin sekä palveluihin, joissa pidempikin viive - ja hitaat yhteydet - ovat käyttökelpoisia.


Mutta kokonaisuudessaan StarLink täydentää mainiosti T-Mobilen kattavuutta Yhdysvalloissa, jossa yksikään operaattori ei nykyisellään pysty tarjoamaan oikeasti koko maata kattavaa peittoa - johtuen tietysti Yhdysvaltain valtavasta koosta.

SpaceX houkuttelee myös muita maailman operaattoreita mukaan yhteistyöhön, jotta kännykkäverkkojen kattavuus saataisiin oikeasti koko maapallon kattavaksi.

Nykymuodossaan StarLink vaatii lautasantennin ja erillisen vastaanottimen. Mutta vastapainona StarLink tarjoaa verkkoyhteyksiä sellaisiin maailman kolkkiin, joihin netti ei muutoin yllä. Kriisitilanteissa StarLinkin vahvuuksia on nähty Ukrainan sodassa, jonne StarLink toimitti ison lastin StarLink-päätteitä Ukrainan armeijan ja siviilihallinnon avuksi.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT