AfterDawn logo

Venäjä julkaisi uuden setelin - mutta sitä ei voi ottaa käyttöön, koska pankkiautomaatteja ei voi päivittää

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

"Mikä näyttää paperirahalta ja tuntuu paperirahalta, mutta jolla ei voi maksaa ja jota ei voi nostaa pankkiautomaatista?" Sehän on tietysti venäläinen seteli.

Venäjän keskuspankki julkaisi tänään uuden sadan ruplan setelin. Setelin pääkuvana on neuvostoliittolaisen tuntemattoman sotilaan muistomerkki.

Uusitun setelin käyttöönotossa on vain pienen pieni mutka matkassa: sitä ei voi nostaa pankkiautomaatista ja sillä ei voi maksaa missään.

Ja miksikö näin? Siitä yksinkertaisesta syystä, että 60 prosenttia Venäjällä käytössä olevista pankkiautomaateista sekä aivan kaikki kauppojen kassajärjestelmät ovat länsimaisia. Ja Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan, on kaikki teknologiayhteistyö katkaistu Venäjän kanssa.

Joten pankkiautomaatteja ja kauppojen kassajärjestelmiä ei yksinkertaisesti voida päivittää tukemaan uutta seteliä. Kauppojen rahantunnistukseen käytetyt kassajärjestelmät eivät tunnista seteliä eivätkä myöskään pankit suostu vastaanottamaan niitä, koska rahojen aitouden tunnistus pitää tehdä koneellisesti.


Tästä "pienestä" haasteesta kerrottiin Venäjän keskuspankin tiedotteessa (venäjäksi).

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT