AfterDawn logo

Suomalainen kappaleiden sanoituksia jakanut sivusto tuomittiin maksamaan 250 000 euroa musiikkijäteille

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
7 kommenttia

Tekijänoikeuksien näennäisesti harmaalla alueella operoinut suomalainen mies tuomittiin mittaviin korvauksiin verkkosivustojensa vuoksi.

37-vuotias suomalaismies ylläpiti sekä kappaleiden sanoituksia jakelevaa verkkosivustoa että nettiradioiden suoratoistolähetyksiä jakalevaa verkkosivustoa.

Tuomio napsahti Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa molemmista sivustoista.

Sanoitusten jakelu, sivustona Lyrics.fi

Miehen ylläpitämällä Lyrics.fi -sivustolla oli vapaasti selailtavissa yli 11 000 kappaleen sanoitukset. Sanoitukset olivat palvelun käyttäjien lisäämiä ja muut käyttäjät pystyivät myös parantelemaan ja korjaamaan aiemmin lisättyjen kappaleiden sanoituksia.

Kappaleiden sanoitukset ovat tekijänoikeuksien suojaamia ja oikeus totesikin miehen syyllistyneen tältä osin tekijänoikeusrikokseen (ei siis pelkkään lievempään tekijänoikeusrikkomukseen).

Oikeuden mukaan mies oli moderoinut ja itsekin osallistunut kappaleiden sanoitusten muokkaukseen, jolloin syytetyn puolustus ainoastaan alustan tarjoamisesta ei voi toimia puolustuksena.

Radiokanavien suoratoistolähetysten jakelu, sivustona Nettiradio.fi

Toinen miehen projekti oli nettiradioiden suoratoistolähetyksiin ohjaava Nettiradio.fi. Sivusto listasi linkkejä suoriin nettiradioiden lähetysvirtojen linkkeihin.

Tässä oikeus katsoi miehen syyllistyneen nettiradioiden käyttöehtojen vastaiseen toimintaan. Rikos tapahtui siltä osin, että linkit ohjasivat suoraan lähetykseen, eivätkä kyseisen nettiradion verkkosivuille. Näin ollen radiokanavilta jäivät saamatta sivustoilta tulevat mainostuotot.


Oikeuden päätöksen mukaan toiminta oli ollut hyvinkin kannattavaa ja mies oli tehnyt sivustoilla näytettävillä mainoksilla 300 000 euron tulot.

Mies tuomittiin kuuden kuukauden ehdolliseen vankeuteen sekä korvaamaan tekijänoikeuksien omistajille ja radiokanaville yhteensä 250 000 euroa. Miehen sivustot toimivat aktiivisesti vuosien 2013 ja 2020 välisenä aikana.

Molemmat sivustot ovat edelleen verkossa olemassa, mutta on epäselvää, kuuluvatko ne enää tuomion saaneelle miehelle vai onko joku toinen taho jatkanut toimintaa.

7 KOMMENTTIA

Orkekum1/7

Nyt jonkun pitää selittää mulle paremmin.

Miksi hän ei saanut pitää sivustoa joka näyttää lyriikoiden sanat?

dRD2/7

Sanoitukset, kuten vaikkapa kirja, ovat tekijänoikeudella suojattuja teoksia. Eli kuten et saa julkaista uusinta Stephen Kingin kirjaakaan netissä ilman tekijän lupaa, et saa julkaista myöskään sanoituksia.

kolmis3/7

Tää koko tuomio on niin järjenvastainen että huh huh.

ILKKA624/7

Laki on laki myös Internetin osalta. Se joka näissä ympyröissä toimii, hänen on tiedettävä tai otettava selvää siitä mitä saa tehdä ja mitä ei. Jokin asia voi tuntua pikkumaiselta puuhastelulta mutta kun rahasta puhutaan, ei toisen leipää voi luvatta syödä. Se tekijänoikeus.

Jeessus (vahvistamaton)5/7

Jopas on noloa jostain tollasesta alkaa käymään oikeutta. Mieheltä on pyydettävä anteeksi ja maksettava hänelle korvauksia kun on edes kehdattu lähtä käymään oikeutta noin mitättömästä toiminnasta.

horhhe6/7

No, mieshän jäi vielä voitolle jos sai 300k mainostuloja ja maksuun meni vain 250k.
Siis miksi joutui korvaamaan? Koska jäi kiinni isojen poikien taholta. Joku random tekstinikkari ei olis edes alkanut itkemään sanoitustensa julkaisua, vaikka olisi tähän pystynytkin koska saa itse päättää mitä hänen tekeleillään tehdään. Alta satasille mahdoton yhtälö tajuta.

Jeessus (vahvistamaton)7/7

No, okei, onhan se kyseenalaista kun tienaa tuolla. Olisikohan edes puututtu, jos ei olisi mainostuloja keränny.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT