AfterDawn logo

Google tuo haun ja YouTuben keksikyselyyn 'Hylkää kaikki' -painikkeen

Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Nettisivujen tulee näyttää käyttäjille evästekysely, joka luettelee kaikki ne ulkopuoliset tahot, joille evästeillä voidaan välittää tietoa. Tietyt evästekyselyt tarjoavat helpon, yhden painikkeen tavan kieltäytyä näistä evästeistä tai vastaavasti ne voi kaikki hyväksyä. Google on omissa ratkaisuissaan tarjonnut vain tuota jälkimmäistä vaihtoehtoa, mutta nyt siihen on tulossa kaivattua muutosta.

Google kertoo blogikirjoituksessaan, että pian Euroopassa käyttäjät näkevät uudenlaisen keksikyselyn Googlen hakukoneessa ja YouTubessa.

Päivitetty evästekysely, joka alkoi saapua käyttäjille aiemmin tässä kuussa, tarjoaa 'Hyväksy kaikki' -painikkeen lisäksi uuden 'Hylkää kaikki' -painikkeen. Nämä painikkeet näkyvät keksikyselyn ensimmäisellä sivulla samanlaisina painikkeina.

Näin evästeistä voi kieltäytyä helposti. Evästeistä kieltäytyminen esimerkiksi YouTubessa tarkoittaa, että käyttäjälle ei enää näytetä kohdennettua sisältöä tai kohdennettua mainontaa.


Kolmas painike antaa mahdollisuuden muokata valintoja.

Kieltäydy tai hyväksy evästeet YouTubessa yhdellä painikkeella

Google tuo hakuun ja YouTubeen 'Hylkää kaikki' -painikkeen keksikyselyyn

Muutoksen taustalla on Ranskan viranomaisten antama mehevä 150 miljoonan euron sakko evästekäytäntöjen takia.

Googlen mukaan kyseessä ei ole vain uusi painike, vaan tätä varten Googlen täytyi muokata evästeiden toimintatapaa ja tehdä perusteellisia, koordinoituja muutoksia Googlen kriittiseen infrastruktuuriin.

Oletettavasti Google tuo tämän uudenlaisen keksikyselyn myös muualle kuin vain hakuun ja YouTubeen. Monet sivustot, kuten esimerkiksi AfterDawn, käyttävät Googlen valmista suostumuslomaketta. Tämä kysely ei toistaiseksi tarjoa tällaista 'Hylkää kaikki' -painiketta, joka on aiheuttanut närää käyttäjien keskuudessa AfterDawnin keskustelualueella.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki