AfterDawn logo

YouTubelta rankemmat keinot Venäjän misinformaation kaitsemiseen

Matti Robinson Matti Robinson

Googlen omistama YouTube on ottanut informaatiosodassa käytettävät venäläiskanavat pois jakelusta jo alkukuusta, mutta videopalvelu on nyt laajentanut estoja sotapropagandan suhteen.

YouTuben eurooppalaiskatsojilta estettiin kuun ensimmäinen päivä RT ja Sputnik -kanavat, mutta nyt yhtiö on kasvattanut pannaa kattamaan koko maailman käyttäjät.

Twitterissä jaetussa tiedotteessa sanotaan, että YouTuben ehdot eivät hyväksy tarkkaan dokumentoidun väkivallan väheksyntää tai kieltämistä, johon Venäjän valtionmediat ovat syyllistyneet.

Tämän johdosta alunperin euroopanlaajuinen venäläismedioiden panna muutettiin hiljattain koskemaan koko globaalia palvelua.

Palvelun käyttöehdot koskettavat myös tietysti muita tahoja, joten YouTube poistaa jatkuvasti sisältöä, jossa esimerkiksi vähätellään Ukrainassa tapahtuvaa väkivaltaa.

Tiedotteen mukaan viimeisimpien tilastojen mukaan YouTube on poistanut yli 1000 kanavaa ja yli 15000 videota, jotka ovat rikkoneet jotain palvelun ehtoja. Edellämainitun propagandan lisäksi ehdot kieltävät muun muassa niin kutsutun vihapuheen sekä misinformaation.


Kaikkien mukaan Venäjän uutisten, tiedotteiden tai propagandan sulkeminen pois ei ole kuitenkaan länsimaisten arvojen mukaista, ja sitä tulisi välttää. Esimerkiksi tanskalaisen sananvapausaktivisti Jacob Mchangaman mukaan se vaikuttaa pikemminkin neuvostotaktiikalta.TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki