AfterDawn logo

Google kokeilee keltaisia linkkejä osalle hakukoneen käyttäjistä

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Googlen hakutulossivu on todennäköisesti internetin tunnetuin näkymä. Osittain juuri tuosta syystä yhtiö on ollut aina äärimmäisen haluton tekemään radikaaleja muutoksia siihen, miten hakutulokset käyttäjille näkyvät.

Mutta osalle Googlen käyttäjistä on viime viikkojen aikana näkynyt täysin uudenlainen Googlen hakutulossivu, joka poikkeaa yhdellä merkittävällä tavalla aiemmasta: linkkien värit ovat uudet.

Googlen koko historian ajan hakutulosten linkkien väri on noudattanut neljännesvuosisadan mittaista perinnettä siitä, että linkkien "perusväri" on sininen.

Nyt osa Googlea tummalla teemalla käyttävistä käyttäjistä on saanut eteensä uusitun hakutulosten listan, jossa hakutulosten linkit ovatkin keltaiosia.


Samalla myös tumman teeman taustaväri on muuttunut aiemmasta "lähes mustasta" tummanharmaasta oikeasti täysin mustaan väriin. Taustavärin muutos on looginen askel: ainoastaan täysin musta väri toimii OLED-näytöissä siten, että kyseiset pikselit eivät "syty" lainkaan. Mitä suurempi osa näytön pinta-alasta pidetään täysin mustana, sitä vähemmän näyttö kuluttaa energiaa.

Keltainen väri lienee otettu rajattuun kokeiluun siksi, että se erottuu selkeämmin mustasta taustasta kuin sininen väri. Tavallaan tässä ollaan palattu takaisin loikka 1970-luvun aikaan, jolloin tietokoneissa tyypillisesti käytettiin täysin mustaa näyttöä ja joko keltaisia tai vihreitä kirjaimia. Syynä oli juurikin niiden luettavuus mustalla taustalla.

Havaitsimme muutoksen täysin itse ja saimme sille Twitterissä vahvistuksen myös muilta käyttäjiltä. Muutos on rajatulle käyttäjäjoukolle tehty kokeilu, johon ei voi ilmottautua vapaaehtoiseksi - ja joka valikoituu omalle kohdalle täysin satunnaisesti.

Omassa testissämme keltainen Google tuli käyttöön Windows 10 -tietokoneella, Edge-selaimella Googlen palveluihin kirjautuneena. Lisäksi ilmiö toistui myös saman tietokoneen Chromella, mutta ainoastaan incognito-tilassa. Muilla kokeilluiilla selaimilla tai tietokoneilla kokeilua ei saatu käyttöön.

Google todennäköisesti kerää dataa kokeilun tuloksista ja jos ne ovat yhtiön haluamia, voi tumman teeman hakutulosten olettaa muuttuvan tulevaisuudessa myös kaikille Googlen käyttäjille.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT