AfterDawn logo

Suomen tietokoneylpeys, MikroMikko, 40 vuotta

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Tänään, Mikon nimipäivänä, tulee kuluneeksi tasan 40 vuotta siitä, kun Nokia Data julkisti ensimmäisen MikroMikko -tietokoneen.

Syyskuun 29. päivä vuonna 1981 julkaistu MikroMikko 1 aloitti parikymmentä vuotta jatkuneen MikroMikko-koneiden kauden, joka siirtyi vuosien saatossa Nokian omistuksesta monen mutkan kautta historian lehdille, merkinnäksi suomalaisesta IT-historiasta.

Se aivan ensimmäinen MikroMikko ei ollut PC-yhteensopiva, vaikka pitkälti IBM:n kanssa samanlaisista palasista olikin koottu. Ensimmäisen MikroMikon suorittimena hurisi Intel 8085 3,072 MHz kellotaajuudella. RAM-muistia oli 64 kilotavua ja kalliimmissa malleissa grafiikkaakin saatiin ulos 800x327 resoluution tarkkuudella. Käyttöjärjestelmänä oli Nokian aavistuksen verran räätälöimä CP/M, tarkalleen sanoen Nokia CP/M 2.2.

Neljäkymmentä vuotta vanhan myyntiesitteen (PDF) mukaan edullisin MikroMikko 1 -malli maksoi tuolloin 15 750 markkaa (nykyrahaksi muutettuna 7270 euroa) ja kallein malli puolestaan 39 600 markkaa (nykyrahaksi muutettuna 18280 euroa).


MikroMikko-brändi eli ja kehittyi vuosien saatossa ja täysin PC-yhteensopivaksi sarja muodostui vuonna 1986 julkaistun MikroMikko 3 -mallin myötä. Koneet olivat erittäin suosittuja suomalaisissa yrityksissä ja kouluissa, joissa koneet oli usein kytketty Nokian kehittämään organisaatioiden omaan Tiimi-lähiverkkoon.

MikroMikko ja Nokian tietokoneliiketoiminta myytiin vuonna 1991 brittiläiselle ICL:lle. Sittemmin ICL fuusioitui japanilaisen Fujitsun kanssa ja Mikot siirtyivät kaupan myötä Fujitsun omistukseen. Ajan kanssa Fujitsu luopui MikroMikko -brändin käytöstä myös Suomessa - jo aiemmin MikroMikko oli syrjäytetty muilla markkina-alueilla omistajansa toimesta.

Uutisen kuvituskuvassa ICL MikroMikko 4TT, kuvan lähde Wikipedia

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT