AfterDawn logo

Suomen tietokoneylpeys, MikroMikko, 40 vuotta

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Tänään, Mikon nimipäivänä, tulee kuluneeksi tasan 40 vuotta siitä, kun Nokia Data julkisti ensimmäisen MikroMikko -tietokoneen.

Syyskuun 29. päivä vuonna 1981 julkaistu MikroMikko 1 aloitti parikymmentä vuotta jatkuneen MikroMikko-koneiden kauden, joka siirtyi vuosien saatossa Nokian omistuksesta monen mutkan kautta historian lehdille, merkinnäksi suomalaisesta IT-historiasta.

Se aivan ensimmäinen MikroMikko ei ollut PC-yhteensopiva, vaikka pitkälti IBM:n kanssa samanlaisista palasista olikin koottu. Ensimmäisen MikroMikon suorittimena hurisi Intel 8085 3,072 MHz kellotaajuudella. RAM-muistia oli 64 kilotavua ja kalliimmissa malleissa grafiikkaakin saatiin ulos 800x327 resoluution tarkkuudella. Käyttöjärjestelmänä oli Nokian aavistuksen verran räätälöimä CP/M, tarkalleen sanoen Nokia CP/M 2.2.

Neljäkymmentä vuotta vanhan myyntiesitteen (PDF) mukaan edullisin MikroMikko 1 -malli maksoi tuolloin 15 750 markkaa (nykyrahaksi muutettuna 7270 euroa) ja kallein malli puolestaan 39 600 markkaa (nykyrahaksi muutettuna 18280 euroa).


MikroMikko-brändi eli ja kehittyi vuosien saatossa ja täysin PC-yhteensopivaksi sarja muodostui vuonna 1986 julkaistun MikroMikko 3 -mallin myötä. Koneet olivat erittäin suosittuja suomalaisissa yrityksissä ja kouluissa, joissa koneet oli usein kytketty Nokian kehittämään organisaatioiden omaan Tiimi-lähiverkkoon.

MikroMikko ja Nokian tietokoneliiketoiminta myytiin vuonna 1991 brittiläiselle ICL:lle. Sittemmin ICL fuusioitui japanilaisen Fujitsun kanssa ja Mikot siirtyivät kaupan myötä Fujitsun omistukseen. Ajan kanssa Fujitsu luopui MikroMikko -brändin käytöstä myös Suomessa - jo aiemmin MikroMikko oli syrjäytetty muilla markkina-alueilla omistajansa toimesta.

Uutisen kuvituskuvassa ICL MikroMikko 4TT, kuvan lähde Wikipedia

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki