AfterDawn logo

Instagramista on tullut TikTok-klooni ja valokuvaajat eivät pidä muutoksesta

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Instagramin alkuperäisenä ideana oli luoda paikka, jossa ihmiset voivat jakaa valokuviaan. Palvelun perustaja Kevin Systrom halusi nimenomaan luoda palvelusta paikan, jossa valokuvataide pääsisi oikeuksiinsa. Mutta viime vuosina Instagram on muuttunut merkittävästi - ja kaikki palvelun aktiiviset käyttäjät eivät muutoksesta pidä.

Facebookin ostettua Instagramin vuonna 2012 asiat pysyivät pitkään alkuperäisessä ruodussaan. Mutta vuoden 2018 aikoihin, kun Systrom lähti yhtiöstä, Instagram alkoi muuttumaan merkittävästi. Yhtiön nykyisen toimitusjohtajan Adam Mosserin vision mukaan Instagramin kuuluu olla paikka, joka viihdyttää ihmisiä. Selkeä ero siis aiempaan ajattelumalliin.

Tavallisen käyttäjän näkökulmasta isoin muutos on ollut Instagramin siirtyminen askel askeleelta kohti videoita. Instagramin tarinat ovat olleet huikea menestys ja yhtiö on varsin ponnekkaasti koettanut puskea myös Keloja käyttäjien silmille - siinä välillä onnistuen, välillä epäonnistuen. Nykyisin yhtiö asemoikin tärkeimmiksi kilpailijoikseen YouTuben ja TikTokin eikä niinkään kilpailevia kuvapalveluita.


Nyt yhtiö aikoo panostaa vielä aiempaakin selvemmin videoihin ja haluaa kaapata itselleen siivun valtavasta lyhytvideoiden markkinasta, jonka TikTok käytännössä loi tyhjästä ja johon myös YouTube hyppäsi mukaan Shorts -toiminnollaan hiljattain.

Muutos herättää kauhua niissä käyttäjissä, joille Instagram on ollut tapa tuoda omaa taidetta esiin, olipa se sitten maalaustaidetta, valokuvataidetta tai jotain muuta. The Guardianin artikkelissa monet satoja tuhansia seuraajia omaavat isot Instagram-tekijät pelkäävät palvelun kohtalon puolesta.

Samaan aikaan kritiikkiä on aiheellisesti esitetty mm. Instagramin haluttomuudesta nostaa palvelussa olevien kuvien tarkkuutta ja yleisesti yhtiön haluttomuutta kehittää muita syötejulkaisuun liittyviä toimintoja. Sen sijaan uudet, pääasiassa videoon keskittyvät ominaisuudet ovat yhtiön kokeilulistalla lähes jatkuvasti.

MYös kuvavirran algoritmeja on kritisoitu. Tutkimuksen mukaan mahdollisimman vähäinen vaatetus nostaa kuvien näkyvyyttä palvelussa merkittävästi. Samaan aikaan ruokakuvat ja vaikkapa maisemakuvat näkyvät keskivertokuvia selkeästi heikommin Instagramin syötteessä.

Iso suunta valokuvaajien keskuudessa maailmalla tuntuu olevan kohti Twitteriä. Vaikka Twitter on tunnettu etenkin keskusteluistaan, ilmeisesti Twitterin algoritmi kohtelee myös valokuvaajien julkaisuja huomattavasti suopeammin kuin Instagramin nykyinen algoritmi.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki