AfterDawn logo

YouTuben lyhyet videot tulevat Suomeenkin: YouTube Shorts saapuu

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
2 kommenttia

YouTube on pysynyt monessa mielessä täsmälleen samanlaisena palveluna koko elinkaarensa ajan. Teknisesti palvelu on toki kehittynyt vuosien saatossa reilustikin (harva kaipaa enää Flash-pohjaista videotoistinta..), mutta perusidea on ollut koko toiminnan ajan sama. Nyt tähän tulee muutos Suomessakin, kun maailmalla aiemmin kokeiltu YouTube Shorts saapuu Suomeen.

YouTube Shorts on käytännössä suora vastaisku TikTokin kasvulle ja Instagramin alati suosiotaan kasvattaville keloille. YouTuben Shorts -videot ovat maksimissaan 60 sekuntia kestäviä videoita, jotka näytetään pystysuunnassa. Ja aivan kuten TikTokissakin, pyyhkäisemällä videota latautuu esiin aina vain uusia ja uusia videoita, algoritmin päättäessä sen, mitä seuraavaksi katsotaan.

Shorts-videot saapuvat YouTuben mobiilisovelluksiin tämän viikon keskiviikkona. Sinänsä videot löytyvät palvelusta jo nyt, mutta jatkossa niille on tarjolla oma painike YouTuben sovelluksen käyttöliittymässä, josta Shorts -videoita pääsee selailemaan. Ominaisuutta ei ole toistaiseksi saatavilla selainversiolle, mutta YouTuben kerrotaan harkitsevan senkin tuomista palveluun jossain vaiheessa.


Shorts -osiossa näkyvät tällä hetkellä kaikki pystysuuntaisesti kuvatut, alle 60 sekuntia kestävät YouTubeen ladatut videot, mutta uudistuksen myötä videoiden tekijöille tuodaan tarjolle myös nimenomaan Shorts -ominaisuuden käyttöön tarkoitettuja työkaluja. Palvelu avataan Suomessa 14.7.2021.

2 KOMMENTTIA

avthein1/2

Videoiden ärsyttävin piirre onkin ollut että niiden katsomiseen kuluu liikaa aikaa, ja sitähän ei todellakaan ole hukattavaksi.

Moni Youtube video onkin jäänyt katsomatta kun on nähnyt videon keston.

Saisi se kuvan kääntökin olla automaattisempaa (digitaalisesti tai hardwarella) ja älyistettyä. Ihan liikaa ärsyttäviä pystykuvattuja videoita joissa pystyrajaaminen ei todellakaan istu kuvattuun sisältöön (vaikka päinvastaisiakin esimerkkejä löytyy). Pahimmillaan on kuvattu sisältö 90 asteen kulmaan kun ei ole kuvan suunnan tunnistaminen onnistunut joko kapulalta tai käyttäjältä.

Myös niitä nopeutustehosteita kannattaa käyttää videon tiivistämiseen. Siitäkin huolimatta vaikka palvelun toistossakin on nopeuden säätö.

qwerty832/2

Häh, minulla on ainakin puhelimen YT sovelluksessa ollut jo hyvän tovin "shorts" videot? Ominaisuus on ainakin minua lähinnä häirinnyt.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki