AfterDawn logo

Googlea pyydettiin poistamaan sinunkin tietokoneesi hakutuloksista: 127.0.0.1 poistopyyntö

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
1 kommentti

Googlella on ollut jo vuosien ajan käytössä järjestelmä, jolla tekijänoikeuden omistajat voivat ilmoittaa yhtiölle mahdollisista tekijänoikeusrikkomuksista. Google käsittelee poistopyynnöt tiettyjen sääntöjen mukaan, jossa annetaan myös vastapuolelle mahdollisuus kiistää pyyntö. Toisinaan tekijänoikeustahot ampuvat isolla haulikolla, sen kummemmin tarkistamatta asioita tarkemmin ja pyytävät valtavaa vuorta osoitteita poistettavaksi.

Joskus näihin poistopyyntöihin sisältyy koomisiakin piirteitä: uutisoimme hiljattain mm. siitä, miten yhtiö pyysi vahingossa Googlea poistamaan omat sivunsa hakutuloksista.

Mutta nyt tässäkin on menty asteen pidemmälle: ukrainalainen TV-kanava TRK on valtuuttanut lakifirma Vindexin toimittamaan puolestaan poistolistoja Googlelle. Mukaan on lipsahtanut pyyntö, joka on vähintäänkin erikoinen.

TRK haluaa Googlen poistavan 127.0.0.1 -osoitteen hakutuloksistaan.


Teknologiaa tietämättömille pyynnössä ei liene mitään ihmeellistä. Mutta kyseinen osoite sattuu olemaan internetissä omalle tietokoneelle varattu osoite. Eli jokaisen teistä, jotka luette tätä uutista, oman laitteenne osoite on juurikin tuo 127.0.0.1 (eli suomeksi 127.0.0.1 tarkoittaa samaa kuin "tämä sama laite, jota käytän").

Osoitteen 127.0.0.1 poistopyyntö

Poistopyyntö määrittää myös tiedoston, joka laitteelta löytyy. Kyseinen tiedosto on .m3u -päätteellä oleva soittolista, jota käytetään tyypillisesti joko videoiden tai musiikkikappaleiden soittolistana.

Vähemmän yllättäen Google ei ole suostunut poistopyyntöön. Asiasta uutisoi mm. TorrentFreak.

1 KOMMENTTI

avthein1/1

Sama jos peilien valmistajia pyydettäisiin estämään tekijänoikeuksien alaisten kohteiden näkymistä.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki