AfterDawn logo

Haki töihin Facebookille, ei päässyt - 5v myöhemmin Facebook osti miehen firman 16 miljardilla

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Brian Acton on amerikkalainen ohjelmoija, jonka kehittämiä sovelluksia olet joskus todennäköisesti itsekin käyttänyt. Miehen tarina on mielenkiintoinen.

Acton oli vuosituhannen alussa töissä Yahoo!lla, mutta päätti vuonna 2009 hakea töihin silloin kovassa nosteessa olleeseen hiljattain kasvu-uralle pyrähtäneeseen sosiaalisen median yhtiöön Facebookiin. Töitä ei irronnut, joten mies päätti hakea töihin myös toiseen kasvussa olleeseen sosiaalisen median yhtiöön, Twitteriin. Sielläkään ei tärpännyt, joten hän keskittyi muihin hommiin.

Samaisena vuonna Acton oli ostanut itselleen ensimmäisen iPhonensa ja huomasi, että hiljattain avattu Applen sovelluskauppa oli synnyttämässä uusia menestystarinoita. Ystävänsä Jan Kournin kanssa he päättivät perustaa yhtiön, joka kehittäisi viestisovellusta. Nimeksi valikoitui "whats's up?" (suomeksi "Mitä kuuluu?") -lausahduksesta mukailtu WhatsApp.


Pikakelataan viisi vuotta eteenpäin ja Facebook ilmoitti ostavansa WhatsAppin 19 miljardilla dollarilla eli nykyrahassa noin 16 miljardilla eurolla. Talouslehtien arvioiden mukaan Actonin omistusosuus WhatsAppista oli tuolla hetkellä noin 20 prosenttia eli hän tienasi kaupasta noin 3,2 miljardia euroa. Iso osa kauppasummasta maksettiin Facebookin osakkeilla.

Vuonna 2017 Acton päätti jättää Facebookin, vedoten ristiriitoihin siitä, miten WhatsAppia pitäisi muuttaa Facebookin omistuksessa rahantekokoneeksi. Acton lähti Facebookista vain muutama kuukautta ennen kuin hänelle olisi avautunut iso tilipäivä: jos mies olisi sinnitellyt Facebookin palveluksessa vielä muutaman kuukauden, hän olisi saanut noin 715 miljoonan euron edestä tuloja osakeoptioiden umpeuduttua.

Sittemmin Acton on ollut erittäin kriittinen aiempaa työnantajaansa kohtaan: mies aloitti vuonna 2018 #DeleteFacebook -kampanjan, jossa hän kehotti kuluttajia poistamaan Facebookin sovellukset ja tilit kokonaan.


Vuonna 2017, hieman Facebookilta lähtemisen jälkeen Acton perusti Signal Foundation-säätiön, joka kehittää avoimeen lähdekoodiin perustuvaa, turvallisuuteen keskittyvää pikaviestintä Signalia. Acton on myös lahjoittanut varallisuuttaan varsin avokätisesti hyväntekeväisyyteen: hän ja hänen vaimonsa listattiin vuonna 2019 vuoden avokäitisimmiksi lahjoittajiksi. Forbesin mukaan pariskunta lahjoitti hyväntekeväisyyteen yli miljardi dollaria vuonna 2019.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki