AfterDawn logo

Googlen ex-työntekijöiden perustama maksullinen Neeva-hakukone nyt käytettävissä Yhdysvalloissa

Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Uusi Neeva-hakukone on nyt kaikkien halukkaiden käytettävissä Yhdysvalloissa. Neeva tarjoaa mainoksista vapaita hakutuloksia sekä keskittyy käyttäjän yksityisyyteen. Mainosvapaa haku tosin tarkoittaa 4,95 dollarin maksua kuukaudessa. Neeva-hakukoneen perustajia ovat aiemmin Googlen leivissä olleet Sridhar Ramaswamy ja Vivek Raghunathan.

Neevan keskeisin idea on muuttaa perinteistä hakutapaa. Esimerkiksi Googlella haettaessa ensimmäiset hakutulokset ovat mainoksia, jotka on toteutettu käyttäjän seuraamisen perusteella. Neevalla haettaessa hakutulokset ovat orgaanisia heti ensimmäisestä lähtien, eikä mainoksia ole ollenkaan.

Mainosvapaa haku parantaa käyttäjän yksityisyyttä. Neeva myös estää kolmannen osapuolen seuraimet. Käyttäjän hakemia hakutietoja ei myöskään jaeta eteenpäin, kuten esimerkiksi Googlen kohdalla tehdään. Selaimille voi ladata Neevan oman lisäosan, joka auttaa vähentämään seuraamista nettiä selatessa.


Yksi uuden hakukoneen ominaisuuksista on hakutulosten kustomointi. Käyttäjä voi esimerkiksi uutisten kohdalla valita lähteet, joista haluaa nähdä enemmän tuloksia. Lisäksi Neeva tarjoaa tuotteiden kohdalla hakutuloksia esimerkiksi arvostelijoiden ja käyttäjien suosimista laitteista.

neeva tarjoaa asiantuntijoiden suosittelemia tuotteita hakutuloksissa

Neevaan on mahdollista yhdistää esimerkiksi sähköpostitilin tai kalenterin. Tämä mahdollistaa kaikenlaisen tiedon löytämisen suoraan hakukoneen avulla.

Neeva lupaa myös maksaa sisällöntuottajille, mikäli sisältöä näytetään suoraan Neevan hakutuloksissa. Hakukoneeseen on kehitteillä uusia ominaisuuksia, joiden avulla sisällöntuottajat pystyvät olemaan paremmin yhteyksissä Neevan käyttäjiin. Yksi tällaisista ominaisuuksista on mahdollistaa uutiskirjeen tilaamisen suoraan hakukoneen hakutulossivulla.

Neeva on käytettävissä Yhdysvalloissa. Muiden maiden saatavuudesta ei vielä ole tietoa. Hakukoneen käyttäminen maksaa 4,95 dollaria kuukaudessa. Hakukonetta voi kokeilla ensimmäisen kolmen kuukauden ajan maksutta.

Lue myös:

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki