AfterDawn logo

Google Kuvat muuttuu maksulliseksi kesäkuussa 2021

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Google on hiljattain potkinut käyttäjiä jatkuvasti aktiivisemmin kuukausimaksullisen Google One-tilauksensa asiakkaiksi, mutta ei toistaiseksi vielä mitenkään radikaalein toimin. Tähän on nyt tulossa muutos.

Google Kuvat on tarjonnut jo vuosien ajan 15 gigatavun verran ilmaista tallennustilaa (joka on jaettu mm. Gmailin ja Google Driven kesken).

Mutta tallennustila ei ole kulunut lainkaan, jos kuvansa on tallettanut Google Kuviin "hyvällä laadulla" vaihtoehtona olevan "alkuperäisen laadun" sijaan. Eli käytännössä tarjolla on ollut rajoittamaton tallennustila omille kuvilleen, jos on ollut valmis antamaan Googlen pakata kuvia ja videoita kevyesti.

Itse asiassa hyvällä laadulla talletettaessa kuvia ja videoita ei pakata nytkään, paitsi jos kuvat ovat yli 16 megapikseliä tai videoiden tarkkuutena on parempi kuin FullHD.

Nyt tähän on siis tulossa muutos: kesäkuun ensimmäisenä päivänä ilmainen "hyvän laadun" tallennusvaihtoehto poistuu kokonaan käytöstä ja kaikki palveluun tuon hetken jälkeen lisätyt kuvat ja videot kuluttavat tarjolla olevaa 15 gigatavun ilmaista tallennustilaa.

Jos haluat välttää maksut, ehdit vielä lisätä rajattoman määrän kuvia Google Kuviin ennen 1.6.2021. Jos ehdit lisätä kuvat ennen 1.6., ne eivät kuluta tallennustilaasi ja ovat siis palvelussa ilmaiseksi.

Tuota hetkeä ennen palveluun pakattuna lisätyt kuvat ja videot eivät kuitenkaan tallennustilaa kuluta, joten jos palveluun haluaa pulauttaa vaikkapa 15 vuoden digikuvat selailtaviksi, kannattaa ne lisätä seuraavan puolen vuoden aikana. Googlen oman arvion mukaan keskivertokäyttäjällä menee yli 3 vuotta ennen 15 gigatavun tallennustilan rajan saavuttamista.

Google One -palvelun hinnasto ei sinänsä ole valtavan kallis: 100 gigatavun tallennustilan saa ostettua itselleen 1,99 eurolla kuukaudessa, 200 gigatavua maksaa 2,99e/kk ja 2 teratavua maksaa 9,99 euroa/kk.

Jotta käyttäjät pystyisivät paremmin ymmärtämään omaa tallennustilaansa, Google julkisti palvelun, joka arvioi, kauanko käytössä oleva tallennustila tulee nykytahdilla riittämään.


tallennustilan kestosta annetaan arvio myös Google One-tilaajille, kuten yllä näkyy

Lisäksi jatkossa Google Kuvat tulee ehdottamaan poistettavaa sisältöä omasta kuvakokoelmasta, kuten tärähtäneitä kuvia sekä paljon tilaa vieviä videoita.

Nimenomaan videot ovat ongelmallisia, sillä nykyaikaisilla puhelimilla otetut 4K-tarkkuuden videot täyttävät 15 gigatavun tallennustilan todella helposti. Pelkästään kuvilla 15 gigatavun täyttämiseen meneekin helposti vuosien ajan. Googlen omat Pixel-puhelimet ovat poikkeus uudistuksessa: niillä Google Kuviin "hyvällä laadulla" lisätyt videot ja kuvat eivät jatkosssakaan kuluta käytössä olevaa tallennustilaa.

Google on kertonyt myös uusista kuvankäsittelyominaisuuksista Google Kuviin, jotka ovat saatavilla vain Google One -tilaajille.

Tiivistelmä

  1. Google Kuvat ei muutu täysin maksulliseksi.
  2. Jokaisella käyttäjällä on 15 gigatavua ilmaista tallennustilaa, myös 1.6.2021 jälkeen. 15 gigatavuun mahtuu tuhansia kuvia, mutta videoita selkeästi vähemmän.
  3. Aiemmin "hyvällä laadulla" lisätyt kuvat ja videot eivät kuluttaneet 15 gigatavun rajaa lainkaan, 1.6.2021 jälkeen lisätyt kuvat ja videot puolestaan kuluttavat.
  4. Jos haluat ottaa kaiken irti ilmaisesta tilasta ennen muutosta, voit lisätä vaikka koko kuvahistoriasi Google Kuviin hyvällä laadulla ennen 1.6.2021 ja nuo kuvat eivät kuluta ilmaista tilaasi lainkaan.
  5. Lisätila maksaa edullisimmillaan 1,99 euroa kuukaudessa.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki