AfterDawn logo

Mars-helikopterin mukana on pala lentämisen historiaa

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Marsin pinnalla tehtiin historiaa, kun Ingenuity -helikopteri lensi ensimmäisen lentonsa. Kopterista tuli ensimmäinen ihmisen rakentama laite, joka on lentänyt toisella taivaankappaleella, käyttäen sen kaasukehää apunaan.

Lento oli varsin lyhyt ja kesti vain 12 sekuntia - ja matkaa taitettiin ainoastaan pystysuoraan ylöspäin. Mutta mukana oli myös pala ilmailun historiaa: Ingenuityn aurinkopaneelin alle on liimattu mukaan kaistale Wrightin veljesten ensimmäisen lentokoneen, Flyerin, siivestä. Vuonna 1903 ensilentonsa tehnyt Flyer mullisti aikoinaan ilmailun - ja nyt Nasa halusi kunnioittaa tuota tapahtumaa omalla tavallaan.

Ingenuity on kokeellinen kopteri, jonka avulla Nasa pyrkii tutkimaan, voidaanko koptereilla toimia muilla planeetoilla. Jos - ja kun - näin on, voi planeettojen tutkiminen laajentua, kun mönkijöiden lisäksi niitä voidaan tutkia myös planeetan pinnan yläpuolelta käsin.

Alla video, joka seuraa suorana lähetyksenä pian alkavaa Nasan tiedotustilaisuutta onnistuneesta ensilennosta:


TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki