AfterDawn logo

Square ostaa enemmistön Tidal -musiikkipalvelusta

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Maksupääteratkaisuihin keskittyvä amerikkalainen Square on ostanut Spotifyn kilpailijan, musiikin suoratoistopalvelun Tidalin. Kauppasumma on 246 miljoonaa dollaria.

Kauppa on erikoinen siinä mielessä, että Squarella ei ole mitään tekemistä musiikin tai edes median kanssa, vaan yhtiö on tunnettu Yhdysvalloissa maksupäätteistään. Squaren kaltaisia pienyrittäjille tarkoitettuja maksupäätteitä Suomessa tarjoaa mm. ruotsalainen iZettle.

Squaren toinen perustaja on tunnettu mediapersoona Jack Dorsey, joka tunnetaan parhaiten Twitterin perustajana. Vastaavasti Tidalin perustaja on räppäri Jay-Z. Jay-Z siirtyy yrityskaupan myötä Squaren hallituksen jäseneksi.

Kaupasta kertovan tiedotteen mukaan Square näkee yhteistyömahdollisuuksia musiikkimaailman ja finanssialan välillä. Vielä ei ole mitenkään selvää, miten kauppa vaikuttaa jatkossa Tidalin toimintaan ja miten Square aikoo löytää synergiaetuja kahden täysin eri alalla toimivan yrityksen yhteenliittymästä. Räppäri Jay-Z osti Tidalin itselleen vuonna 2015 ja maksoi siitä tuolloin 56 miljoonaa dollaria (tämän hetken kurssilla noin 46,5 miljoonaa euroa). Tidal oli alunperin norjalainen yhtiö.


Tidal on pyrkinyt erottumaan kilpailijoistaan ennen kaikkea sillä kulmalla, että palvelusta on ollut saatavilla myös HiFi-tasoinen tilausversio, jossa musiikki on häviöttömästi pakattua, FLAC -formaattia käyttäen. Spotify kertoi hiljattain avaavansa Spotify Hi-Fi -tilausmuodon, joten Tidalin kilpailuetu tässä suhteessa tulee katoamaan.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT