AfterDawn logo

Europol sulki DarkMarket -kauppapaikan pimeässä verkossa

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Euroopan yhteisen poliisiorganisaatioon Europolin koordinoima isku useiden maiden viranomaisten kanssa johti maailman suurimman ns. pimeän verkon (dark web) kauppapaikan sulkemiseen.

DarkMarket nimellä kulkenut kauppapaikka on ilmeisesti ollut maailman suurin laittoman materiaalin kauppa maailmassa, jonka kautta on myyty avoimesti huumeita, väärennettyä rahaa, varastettuja luottokortteja ja muuta laitonta materiaalia. Verkkokaupassa oli Europolin tiedotteen mukaan 2 400 aktiivista myyjää ja sen kautta tehtiin kauppoja noin 140 miljoonalla eurolla, käyttäen valuuttana kryptovaluuttoja kuten bitcoinia ja moneroa.

Europol pääsi DarkMarketin jäljille toisen tutkinnan kautta, jossa Saksan viranomaiset tutkivat Cyberbunker-nimistä verkkosivutilan tarjoajaa Saksassa. Kyseinen yritys keskittyi tarjoamaan verkkosivujen ylläpitoa lähinnä laittomiin tarkoituksiin keskittyneille sivustoille. Cyberbunkerin taustalöla olleet henkilöt on pidätetty jo aiemmin, mutta heidän kauttaan viranomaiset saivat tietoja DarkMarketin toiminnasta.


Eurpolin koordinoimassa iskussa pidätettiin Saksassa asunut Australian kansalainen, jonka epäillään olleen DarkMarket-palvelun ylläpitäjä. Lisäksi viranomaiset onnistuivat saamaan haltuunsa sivuston käyttämät palvelimet, sisältöineen. Palvelimet sijaitsivat fyysisesti Moldovassa ja Ukrainassa, joiden viranomaiset auttoivat tältä osin iskussa. Europol toivoo saavansa palvelinten tiedoista selville kauppapaikkaa käyttäneiden henkilöiden tietoja.

Operaatioon osallistuivat Europolin lisäksi viranomaiset Saksasta, Australiasta, Tanskasta, MNoldovasta, Ukrainasta, Britanniasta sekä Yhdysvalloista.

Isku DarkMarketia vastaan on isoin pimeän verkon kauppapaikan sulkeminen sitten vuoden 2014 Silk Roadin sulkemisen. Vuonna 2019 tehtiin myös laaja sulkeminen, kun Wall Street Market -nimellä toiminut laiton kauppapaikka suljettiin.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki