AfterDawn logo

Opas: Kytke pois TV:n Motion Smoothing -ominaisuus

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
1 kommentti

Käytännössä kaikissa televisioissa on nykyisin tarjolla motion smoothing -tekniikka, joka pehmentää kuvan liikettä. Valitettavasti se tekee usein television katselusta todella kummallisen kokemuksen, ikään kuin elokuva tai TV-sarja olisi "liian realistinen".

Ilmiö on yleinen eivätkä kaikki sitä huomaa, mutta he, keiden silmä tuon kuvan pehmennyksen havaitsee, eivät voi sitä sietää. Kannattaa kokeilla itsekin, josko oma silmä olisi vahingossa tottunut tähän hirvitykseen, joka pahimmillaan pilaa elokuvat ja sarjat täysin.

Kyseistä ilmiötä kutsutaan yleisesti "saippuaooppera-efektiksi", jossa satojen miljoonien budjetilla tehty elokuva alkaa jostain syystä näyttämään Kauniilta ja rohkeilta.

Kyseinen ominaisuus tunnetaan monella nimellä. Sen yleisnimi on motion smoothing, mutta valmistajat markkinoivat sitä kukin omalla nimellään. Sonylla se kulkee nimellä MotionFlow, LG:llä puolestaan TruMotion, Samsung kutsuu sitä Auto Motion Plussaksi ja Philips tuntee sen nimellä Perfect Natural Motion.

Mikä Motion Smoothing oikein on?

Motion smoothing lisää videokuvan väliin uusia, itse keksimiään ruutuja, tehden liikkeestä sulavampaa. Elokuvat on kuvattu tyypillisesti 24fps kuvanopeudella, eli jokainen sekunti sisältää 24 kuvaa. Television virkistystaajuus puolestaan on yleensä 50, 60, 100 tai 120 hertsiä, eli TV päivittää kuvaa huomattavasti useammin kuin mitä elokuvassa on ruutuja. Motion smoothing-tekniikka siis "keksii" kahden kuvaruudun väliin ylimääräisiä ruudun, sellaisia jota ei ole olemassakaan, luoden kuvan liikkeestä pehmeämpää kuin se onkaan.


Miksi sitä käytetään?

Ajatuksena on ollut luoda parempi katselukokemus - ja saada tietysti aikaan myös repäiseviä myyntilauseita, kuten "parempi kuva", "pehmeämpi kuva", jne. Valitettavasti suurin osa katsojista inhoaa ominaisuutta, kun saavat selville, että sellainen edes heidän televisiossaan on tarjolla.

Myös monet elokuvateollisuuden tekijät ovat samaa mieltä motion smoothingin tarpeettomuudesta:


Tom Cruise kertoo oman mielipiteensä Motion Smoothing -tekniikasta

Esimerkkejä, selitettynä videon avulla

Alla olevalla videolla Motion Smoothing on esitetty selkeästi ja havainnollisin esimerkein, jotta ilmiön ymmärtää paremmin:

Toinen hyvä video aiheesta:

Näin kytket motion smoothingin (Auto Motion Plus) pois Samsungin televisiosta

 1. Siirry televisiosi Asetuksiin (englanniksi Settings)
 2. Valitse asetuksista kohta Kuva (englanniksi Picture)
 3. Valitse Kuva-valikosta kohta Asiantuntijan asetukset (englanniksi Advanced settings)
 4. Etsi kohta Auto Motion Plus-kohta ja siirry sen säätöihin.
 5. Kytke toiminto tilaan Ei käytössä.


Näin kytket motion smoothingin (Motionflow) pois Sonyn televisiosta

 1. Siirry kaukosäätimen Home-painikkeella päänäkymään.
 2. Valitse kohta Asetukset
 3. Siirry kohtaan Näyttö ja äänet
 4. Siirry nyt kohtaan Kuvasäädöt
 5. Etsi kohta Motionflow ja kytke se pois päältä.


Näin kytket motion smoothingin (TruMotion) pois LG:n televisiosta

 1. Paina kaukosäätimen Smart-painiketta siirtyäksesi valikkoon
 2. Valitse kohta Asetukset
 3. Valitse kohta Kuva
 4. Valitse kohta Kuvatila
 5. Siirry kohtaan Kuva-asetukset
 6. Siirry kohtaan TruMotion ja säädä kyseinen asetus pois päältä.


Näin kytket motion smoothingin (Perfect Natural Motion) pois Philipsin televisiosta

 1. Siirry asetuksiin
 2. Valitse kohta Kuva
 3. Siirry kohtaan Lisäasetukset
 4. Siirry kohtaan Liike
 5. Valitse kohta Perfect Natural Motion
 6. Kytke kyseinen toiminto pois päältä


Huom! Philipsin osalta kannattaa kytkeä myös kohta Asetukset > Kuva > Lisäasetukset > Liike > Liiketyylit asetukselle Standardi.

Huomaathan, että nämä asetukset voivat vaihdella, hieman TV-malleista riippuen. Jos omassa televisiossasi on hieman eri polku, jonka kautta kyseisiin asetuksiin pääsee, kerro se meille vaikka kommenttikentässä, niin lisäämme tiedot mukaan.

1 KOMMENTTI

avthein1/1

Häviöllinen pakkaaminen on juuri tällaista korjaus ja parantelukikkoineen. Tämä on vain murto-osa tekniikan kääntöpuolista.

Enemmän harmia onkin ollut MPG pakkaamisen muista artefakteista ja heikkouksista. Esim. nopeasti väreilevä vedenpinta tai muu sekava liike saa algoritmin polvilleen DVB MPG2 streamissa jolloin esim. elokuvan toimintakohtaus menee todella puuroksi. VBR onkin lääke tähän vaivaan muttei käytössä DVB lähetyksissä.

Tekoäly osaa frame interpoloinnin kikan paljon paremmin kuin nykyiset töllöt. Tosin ei reaaliajassa, vielä. Youtube:sta löytyy demonstraatiota kuin 10 fps filmikameran kuvast aon leivottu tekoälyllä sulavaa otosta.

Tekoälyssä ja datan häviöllisessä pakkaamisessa onkin samoja piirteitä. Eli oleellisen erottamista epäoleellisemmasta.
Kohinanpoiston tekniikoissakin on eroa ja kääntöpuolensa. Esim. hiekka saattaa kadota tasaiseksi pinnaksi jos alkuperäinen video kuvattu "sportti-asetuksilla" (erittäin lyhyt valotus liike-epäteräävyyden poistamiseksi mutta matala framerate).

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki