AfterDawn logo

PornHub muuttaa toimintaansa: Vahvistaa videoiden lähettäjien henkilöllisyyden, rajaa latauksia

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Maailman suurin aikuisviihdesivusto PornHub ja sen emoyhtiö MindGeek ovat joutuneet myrskyn silmään, jonka vuoksi PornHubin toimintaan on tulossa merkittäviä muutoksia.

Ongelma koskee ihmiskaupan uhreja. MindGeekiä syytetään siitä, että se on pitänyt aikuisviihdevideoita katseltavissa vielä senkin jälkeen, kun tiettyjen videoiden kohdalla niistä on tullut tuomio oikeudessa ihmiskaupasta. Näin ollen yhtiö on tienannut videoilla, vaikka ne on jo oikeuden toimesta todettu laittomiksi.

Aiemmin PornHub on tyytynyt poistamaan videoita viiveellä, mutta nyt paukut kovenivat. Maailman suurimmat luottokorttiyhtiöt Visa ja Mastercard ovat uhanneet katkaista rahaliikenteen MindGeekille, jos tilanteeseen ei tule välitöntä muutosta. Koska MindGeekin tärkeimpiä tulonlähteitä ovat maksulliset lisäpalvelut perinteisten mainosten sijaan, on uhkaus kova.


Nyt yhtiö on ottanut lusikan kauniiseen käteen ja on kertonut merkittävistä muutoksista palvelun toiminnassa:

Kaikki videoita palveluun lisäävät joutuvat tarkistuttamaan henkilöllisyytensä. Eli internetin perinteinen "luo käyttäjätunnus ja sen jälkeen kaikkea voi tehdä" -periaate ei enää päde PornHubissa, vaan rekisteröitymisen jälkeen oma henkilöllisyys pitää vahvistaa, jos palveluun haluaa lisätä sisältöä. Yhtiö ei ole vielä täsmentänyt sitä, miten henkilöllisyyden todentaminen tapahtuu, mutta monet kansainväliset palvelut, jotka vaativat henkilöllisyyden todentamista (kuten vaikkapa Airbnb) hyväksyvät mm. passin tai muun henkilöllisyystodistuksen kuvan.

Videoita ei voi enää ladata itselleen. Tähän saakka videoita on voinut myös ladata omalle tietokoneelleen tai puhelimelleen. Ainoastaan maksulliset lataukset säilyvät valikoimissa, mutta ne koskevat vain tiettyjä videoita.

Uusia työkaluja valvontaan. PornHub ottaa käyttöön tiukemman moderoinnin ja moderoinnin avuksi tuodaan mukaan myös teknologiaa. Käyttöön tulee ainakin Microsoftin PhotoDNA-ratkaisu, jolla voidaan löytää videoista tiedettyjä ihmiskaupan uhreja.

Kohu jyrähti isolla vaihteella päälle viime viikolla, kun New York Times julkaisi laajan artikkelin ihmiskaupan uhreista ja heidän näkyvyydestään PornHub-palvelussa.

MindGeek on kanadalainen yhtiö, joka ei ole listautunut pörssiin. Yhtiön tiedetään pyörittäneen noin puolen miljardin dollarin liikevaihtoa jo vuonna 2015. Yhtiön omistamia aikuisviihdebrändejä PornHubin ohella ovat mm. Brazzers, Youporn, Redtube sekä Men.com.

Ei ole tiedossa, vaikuttavatko PornHubiin tehtävät muutokset myös muihin yhtiön omistuksessa oleviin palveluihin.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki