AfterDawn logo

Näin suomalaiset ostivat Black Weekin aikana: 25% enemmän ostoksia viime vuoteen verrattuna, iPhone 11 suosituin tuote

Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Klarna ja hintavertailupalvelu Hintaopas ovat seuranneet Black Friday -viikon tai Black Weekin etenemistä Suomessa. Tilastot paljastavat, mitä ja miten suomalaiset ostivat viikon aikana.

Shoppailupalvelu Klarnan mukaan nettiostaminen oli vilkasta koko viikon ajan, jonka myötä viime vuoden Black Friday -viikkoon verrattuna suomalaiset tekivät peräti 25 prosenttia enemmän ostoksia. Itse Black Friday -perjantaina kasvu oli maltillisempaan, sillä kasvua viime vuoteen nähden tuli 6 prosenttia.

Eniten kasvua nähtiin viikon aikana maanantaina, kun suomalaiset tekivät ostoksia peräti 87 prosenttia aktiivisemmin viime vuoden Black Friday -viikon maanantaihin verrattuna. Klarnan mukaan perjantaina oli kuitenkin eniten myyntiä ja suosituin hetki nähtiin klo 21.00 - 22.00 välisenä aikana, vaikka monet nettikaupat paljastivat parhaimmat tarjouksensa jo torstaina.


Klarnan tilastojen mukaan vuorokauden vaihtuminen näkyi hurjana kasvuna, sillä Black Friday -aamun ensimmäisenä tuntina (klo 00.00 - 01.00) verkkokauppojen myynti kasvoi 1 184 prosentilla tavalliseen myyntipäivään verrattuna.

"Ostokset siirtyivät tänä vuona selkeästi verkkoon pandemiatilanteen takia myös Suomessa, mikä näkyy 25 prosenttia suurempana verkkomyyntinä viime vuoden Black Friday -viikkoon verrattuna. Suomalaiset tekivät ostoksia myös tasaisemmin koko viikon ajan, ja monet ilmoittivat ennen Black Week viikkoa suunnitelleen ostonsa hyvissä ajoin etukäteen", toteaa Klarnan markkinointijohtaja Jannica Nyman.

Myös Hintaoppaan tilastoista selviää, että Black Friday -viikon suosio oli kovaa. Palvelussa tehtiin viikon aikana jopa 45 prosenttia enemmän hakuja viime vuoteen nähden.

"Tänä vuonna Black Friday ja Black Week laajentuivat entisestään, kun moni kauppa avasi tarjouksensa jo viikkoa aikaisemmin perjantaina. Kuluttajat olivat aktiivisia jo alkuviikosta ja Black Weekin maanantai kasvoi ostospäivistä eniten", kertoo Hintaoppaan maajohtaja Liisa Matinvesi-Bassett.

Lisäksi Klarnan tilastoista selviää pari muuta asiaa verkko-ostosten teosta. Aktiivisimmat Black Friday -shoppailijat löytyivät maantieteellisesti Pirkanmaalta, jossa nähtiin 31 prosenttia kasvua viime vuoteen nähden. Kaikista shoppailijoista 75 prosenttia oli naisia. Yli 66-vuotiaat suomalaiset lisäsivät shoppailua Black Friday -viikolla ikäryhmistä eniten.

Elektroniikkaa ostettiin eniten

Suosituimmat tuotekategoriat Hintaoppaan palvelussa olivat matkapuhelimet, kuulokkeet ja näytöt. Eniten kasvua puolestaan nähtiin robottipölynimureiden ja legojen kohdalla.

Myös Klarna kertoo elektroniikan olleen suosituin kategoria.

Hintaoppaan mukaan verkkokauppojen tuotteista 34 prosenttia oli Black Fridayna alennuksessa, joiden keskimääräinen alennusprosentti oli noin 4 prosenttia. Toki yksittäisiä isojakin aleja nähtiin esimerkiksi televisioiden kohdalla.


Hintaopas ennakoi ennen Black Fridayta Applen iPhone 11 -puhelimelle loistavaa menestystä. Tämä kävi myös toteen, sillä iPhone 11 64GB nousi perjantain suosituimmaksi tuotteeksi 599 euron hinnalla.

Data myös kertoo, että osalla tuotteista hinta nousi perjantaina.

"Osaa tuotteista myytiin perjantaina myös normaalia kalliimmalla hinnalla. Perjantaina klikatuista tuotteista hinta nousi 22% prosentilla tuotteista", Matinvesi-Bassett kertoo.

Black Friday 2020 -tapahtuman suosituimmat tuotteet Hintaoppaan mukaan

  1. Apple iPhone 11 64GB
  2. Sony PlayStation 5 (PS5) -pelikonsoli
  3. Jabra Elite 75t -kuulokkeet
  4. Polar Ignite -urheilukello
  5. Samsung Galaxy S10 128GB
  6. Polar Vantage M -urheilukello
  7. MSI Optix MAG271CP -näyttö
  8. Sony PlayStation Plus 1 Year Subscription Card
  9. Sony PlayStation 4 (PS4) Slim 500 GB -pelikonsoli
  10. Apple iPhone 11 128GB


Tuotteita on tietenkin edelleen tarjouksessa viikonlopun aikana. Kaikki voimassa olevat tarjoukset voit katsoa tältä Hintaoppaan sivulta. Lisäksi maanantaina on Cyber Monday -alennuspäivä, jonka parhaat tarjoukset näet täältä.

Tämä artikkeli sisältää yhteistyökumppaneiden linkkejä. Tuotteen hinta ei muutu, mutta saamme mahdollisesti siitä pienen komission.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki