AfterDawn logo

Google ymmärtää nyt hakujen kontekstia paremmin

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
1 kommentti

Google on tehnyt merkittävän muutoksen hakukoneeseensa, joka mahdollistaa hakukoneen paremmat hakutulokset. Kyseessä on kontekstin ymmärtämiseen liittyvä muutos.

Malliesimerkkinä voitaneen pitää hakutermiä kielletyt leikit. Kyseisellä hakutermillä voi vastaan tulla joko todella "mielenkiintoista" (lähinnä aikuisille suunnattua) sisältöä; keskustelua leikeistä, joita vanhemmat ovat lapsiltaan kieltäneet; klassikkoelokuva vuodelta 1952, kotimainen iskelmä 1960-luvulta - tai marraskuussa 2020 valittu vuoden 2020 tietokirjallisuuden Finlandia-voittaja.

Muutoksen myötä Google osaa yhdistää käyttäjän aiemmin tekemät haut mukaan hakutuloksia valitessa. Eli jos hakija on hakenut aiemmin hakutermillä "Finlandia-voittajat 2020" ja seuraava haku on "kielletyt leikit", ymmärtää Google, että käyttäjä on etsimässä nimenomaan kyseistä tietokirjaa. Ja toisin päin: jos aiemmat haut ovat liittyneet pitkälti aikuisten keskinäisten leikkien tasolle, hakutermi painottaa jatkossa enemmän kyseisen aiheen hakutuloksia.


Luonnollisesti asiaa on voinut aiemminkin täsmentää, mm. Googlen tarjoamilla hakuehdotuksilla, mutta äänihakujen jatkuvasti yleistyessä myös tarkoitetun haun kontekstin ymmärtämisen merkitys ns. kerralla oikein korostuu entisestään. Google kertoi aiheesta omassa blogissaan hiljattain.

1 KOMMENTTI

avthein1/1

Toivottavasti Googlen translaattorikin päivitettäisiin noin jotta se ei tarjoa käännökseksi "kissan silittämiselle" paljon julmempaa kohtaloa. Silitysrautaa kun siihen ei yleensä tarvita.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT