AfterDawn logo

Tutkijat: Robotti-imuri voi salakuunnella keskusteluita

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Robotti-imureissa ei lähtökohtaisesti ole mikrofoneja, koska niiden lisääminen imuriin kuulostaisi kohtuullisen epäilyttävältä toiminnalta. Tästä huolimatta tutkija Nirupam Roy Marylandin yliopistosta onnistui virittämään robotti-imuria niin, että se tallensi ympärillä käytävää keskustelua.

Royn tutkimusryhmä todisti, että tietyissä robotti-imureissa käytetty laser-tutka (Lidar) pystyy havaitsemaan myös ääniaaltoja esineiden pinnoilta. Kun ääniaaltojen kerääminen yhdistettiin sopivaan ohjelmistoon ja koneoppimiseen, pystyi tutkijaryhmä käyttämään robotti-imuria vakoilemaan siivottavassa tilassa käytyjä keskusteluja.

Ongelma ei koske kaikkia robotti-imureita, vaan ainoastaan lidar-tekniikalla varustettuja malleja. Tällaisia ovat mm. Neaton kaikki tuotteet sekä useat Xiaomin robotti-imurit (joita myydään Roborock ja Mi-tuotemerkeillä). Roomban kalliimman pään mallit käyttävät erilaista tekniikkaa navigointiin eivätkä siksi ole alttiita kuvatulle vakoilutavalle. Lisäksi halvimmat roboimurit käyttävät lähinnä satunnaisuutta ja esteisiin törmäämistä navigoinnin apuna eivätkä sisällä minkäänlaista tutkaa.

Tutkijat havaitsivat, että ääniaallot saavat huoneessa olevat kohteet värähtelemään (erittäin vähän). Tuon esineistä kimpoavan värähtelyn tutkijat onnistuivat eristämään robotti-imurin lidarin avulla ja muuttamaan sen kuultavissa olevaksi puheeksi. Tutkijoiden kehittämä ohjelmisto värähtelyjen analysointiin onnistui erottamaan yli 90% kaikesta huoneessa käydystä keskustelusta.


Luonnollisestikin uhka on sinänsä enemmän teoreettinen - robotti-imurin omaa ohjelmistoa pitäisi päästä muuttamaan merkittävästi, jotta se avaisi ovet mahdolliselle vakoilulle. Mutta yritysvakoilu - ja ns. kovan tason valtioiden välinen vakoilu - saa tutkimustuloksesta varmasti uusia ideoita jatkoa ajatellen.

Roboimureista kiinnostuneille suosittelemme robotti-imureiden arvostelujamme sekä tuoretta artikkeliamme siitä, mikä on paras robotti-imuri kussakin hintaluokassa.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki