AfterDawn logo

Finnet-ryhmä aikoo investoida 500 miljoonaa euroa Suomen valokuituyhteyksiin vuoteen 2030 mennessä

Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen
1 kommentti

Finnet-liittoon kuuluvat tietoliikenneyhtiöt ovat tehneet kovan lupauksen, sillä Suomen valokuituyhteyksiin aiotaan investoida peräti 500 miljoonaa euroa vuoteen 2030 mennessä. Vastaavia investointeja tekee myös Valokuitunen Oy, joka aikoo rakentaa valokuituverkon 200 000 kotitaloudelle jopa 300 miljoonalla eurolla.

Finnet-liiton mukaan tällä hetkellä Suomen tietoliikenneyhteydet nojaavat vahvasti mobiiliverkkoon. Suomi tavoittelee nousua tietoliikenneverkkojen kärkimaaksi, mutta on kiinteiden laajakaistayhteyksien osalta vielä alle EU:n keskitasoa.

"Jokaiseen asuin- ja yrityskiinteistöön sijainnista riippumatta tarvitaan nopea ja luotettava nettiyhteys. Sellainen, jonka kapasiteetti on lähes loputon ja johon sää ei vaikuta", sanoo Finnet-liiton toimitusjohtaja Jarmo Matilainen.


Finnet-liittoon kuuluvat kotimaiset tietoliikenneyhtiöt ovat ilmoittaneet olevansa valmiita jatkamaan mittavia valokuituinvestointejaan, jotta kiinteät yhteydet eivät muodostu Suomen pullonkaulaksi kehityksen osalta.

Investoinnin voimin puolet Suomen miljoonasta omakotitalokiinteistöstä sekä tuhannet 5G-tukiasemat voitaisiin liittää huippunopeaan valokuituverkkoon.

"Edellisen kymmenen vuoden aikana jäsenyhtiömme investoivat valokuituun jo noin 300 miljoonaa euroa. On hienoa nähdä kotimaisten yhtiöiden kasvattavan investointivalmiuttaan, vaikka ajat ovatkin kaikille kovat", Matilainen kertoo.

1 KOMMENTTI

kane_k1/1

Olisi jo korkea aika saada edes mahdollisuus kuituyhteyteen. Vaikka paikallisia toimijoita on syntynytkin sinne tänne niin viimeiset 10 vuotta on ollut melko hiljaista ja siitä kiitos kuuluu Elisalle, joka osteli paikallisia puhelinyhtiöitä ja laittoi kauppojen jälkeen niiden kuituhankkeet jäihin.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki