AfterDawn logo

Äänikirjoissa tapahtuu: Storytel ostaa suomalaisen kirjakustantamo Gummeruksen

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Ruotsalainen äänikirjapalvelu Storytel ostaa Suomen kolmanneksi suurimman kirjakustantamon, Gummeruksen. Suomalainen Gummerus on perustettu jo vuonna 1872, joten kaupassa siirtyy aimo annos historiaa, kustannusoikeuksien lisäksi.

Kaupan myötä kotimaan kirjamarkkina - ja äänikirjojen markkina - alkaa olemaan ruotsalaisissa käsissä, sillä ruotsalainen Bonnier omistaa mm. Tammen ja WSOY:n. Bonnier omistaa myös Storytelin äänirkijapalvelun merkittävimmän kilpailijan, BookBeatin.

Kirjakustantamon osto ei ole Storytelille ensimmäinen, vaan yhtiö on ostanut Ruotsista useita kustantamoita viime vuosien aikana, mm. Norstedts-kustantamon vuonna 2016.

Äänikirjapalveluissa, joiden malli vastaa pitkälti Netflixin toimintamallia kuukausimaksuineen, ollaan siis siirtymässä samaan suuntaan kuin videopalveluissakin: se, kenellä on yksinoikeus suosituimpiin sisältöihin, voittaa pelin. Onkin erittäin todennäköistä, että tulevaisuudessa kuluttajat joutuvat valitsemaan lempikirjailijoidensa mukana myös tilaamansa äänikirjapalvelun - sisältöä tuskin lisensoidaan kilpailevaan äänikirjapalveluun.


Asiasta uutisoi mm. Helsingin Sanomat. Gummerus julkaisee vuosittain noin 200 kotimaista ja käännettyä kirjaa. Storytel on perustettu vuonna 2005, jolloin yhtiö julkaisi mobiilisovelluksensa Ruotsissa.

Storytel on kuukausimaksuun pohjautuva palvelu, joka maksaa Suomessa 16,99 euroa kuukaudessa.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki