AfterDawn logo

Euroopan komissio aloittaa Amazonin toiminnan tutkinnan

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Euroopan komissio on päättänyt käynnistää virallisen tutkinnan Amazoniin liittyen. Tutkinnan tavoitteena on selvittää se, että onko Amazon toiminut kilpailulainsäädännön vastaisella tavalla. Amazonia ei tällä hetkellä vielä syytetä mistään, vaan komissio on todennut saaneensa siinä määrin näyttöä, että se haluaa tutkia Amazonin toiminnan tarkemmin.

Tutkinnassa halutaan selvittää erityisesti Amazonin ja itsenäisten kauppiaiden välisten standardisopimusten ehdot, jotka antavat Amazonin jälleenmyyntitoiminnalle mahdollisuuden tutkia kolmansien osapuolien myyntidataa. Komissio haluaa selvittää, miten Amazonille kumuloitunut data on vaikuttanut kilpailuasetelmaan.

Komissio haluaa selvittää myös sen, millä tavoin Amazon valikoi kauppiaiden pääsyn niin sanottuun Buy Box -näkymään. Suurin osa Amazonissa tehdyistä kaupoista tehdään oikeassa reunassa olevan Buy Boxin kautta, joten siihen pääseminen on kuin lottovoitto jälleenmyyjälle. Amazonin tiedetään ainakin karsivan laatikosta sellaisia jälleenmyyjiä, jotka myyvät samaa tavaraa halvemmalla muualla.


Komissio tiedottaa tutkinnan tuloksista myöhemmin.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki