AfterDawn logo

Apple ei suostu ottamaan mallia Microsoftista – Käyttöjärjestelmät pidetään erillään

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
3 kommenttia

Tablettien rynnistäessä markkinoille ja mobiililaitteiden suosion kasvaessa ylipäänsä, Microsoft teki strategisen valinnan ja päätti yrittää yhdistää mobiililaitteiden kosketusnäytön kannettaviin tietokoneisiin. Apple on vuorostaan tietoisesti pitänyt tabletit, älypuhelimet ja kannettavat erossa toisistaan.

Vaikka uusiin MacBook Pro -kannettaviin on ilmestynytkin pieni monikosketusta tukeva Touch Bar -näyttö korvaamaan vanhat funktiopainikkeet, on Apple silti pitänyt Mac-tietokoneiden näytöt edelleen perinteisessä muodossaan. Näytöt eivät tunnista kosketusta eikä niihin voi piirrellä digitaalisilla kynillä, kuten Surface-laitteissa tai iPad Pro -tableteissa.

CNETin julkaiseman haastattelun perusteella Macien näyttöjä ei tulla päivittämään kosketusnäytöiksi tulevaisuudessakaan. Myöskään iOS tai macOS eivät ole yhdistymässä, vaikka käyttöjärjestelmät omaksuvatkin ominaisuuksia toisiltaan vuosi vuodelta enemmän. Markkinointijohtaja Phil Schillerin ja muotoilujohtaja Jony Iven mukaan kyse ei ole siitä, etteikö Apple pystyisi yhdistämään käyttöjärjestelmiä yhdeksi tai lisäämään kosketusnäyttöä tietokoneisiinsa.


Laiteet ja ohjelmistot halutaan pitää erillään, koska niitä käytetään erilaisissa käyttötarkoituksissa. Kosketusnäyttö antaa tietyissä tilanteissa enemmän hallintamahdollisuuksia kuin näppäimistö ja hiiri, mutta fyysisten painikkeiden antama tuntuma menee useissa tuottavissa käyttötilanteissa kosketusnäytön edelle. Apple sanoo pohtineensa kysymystä useiden vuosien ajan, mutta yhtiö päätyi pitämään mobiililaitteet ja kannettavat tiukasti erillään: iOS sopii kosketusnäytöllisiin laitteisiin ja macOS tietokoneisiin – eikä jaottelua ole tarpeen muuttaa tulevaisuudessakaan.

3 KOMMENTTIA

teme5651/3

Erittäin fiksu päätös Applelta. Historia on osoittanut, että fyysisillä näppäimillä käytettäväksi tehty järjestelmä on hankala käyttää kosketusnäytöllä ja toisinpäin.

Nokia joutui aikanaan kiireellä vääntämään Symbianista kosketusnäyttöversion ja oli kyllä todella kankea käyttää. Windows Phonen kohdalla sama juttu, on todella "kulmikas" käyttää verrattuna Androidiin. Vastaavasti, on tullut ajettua Androidia emulaattorilla ja se taas ei oikein taivu hiirellä ja näppäimistöllä käytettäväksi

Abcabc3752/3

Tämähän on ollut tiedossa jo monen monta vuotta?

nassesakari3/3

Tässä asiassa Apple on edellä ja reilusti Microsoftia ikävä kyllä ja kaula kasvaa. Olisin suonut että Microsoft olisi ymmärtänyt Nokia seikkalun jälkeen tyhmyytensä ja tehnyt erillisen käyttiksen kosketusnäytöille kuten puhelimille niin jatko olisi ehkä ollut parempi.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT