AfterDawn logo

AMD esitteli tulevaa Polaris-arkkitehtuuria Star Wars Battlefront -demolla

Panu Roivas Panu Roivas

AMD:n tämän vuoden suunnitelmiin kuuluu uusien 16/14 nm tekniikalla valmistettavien näytönohjainten julkaisu, ja CES-messujen myötä yritys on paljastanut useita uusia tiedonjyväsiä tulevista korteista.

AMD uusii nykyistä GCN-arkkitehtuuriaan merkittävästi sen neljännessä sukupolvessa, ja samalla käyttöön tulee Polaris-nimi, joka on AMD:n mukaan ns. makroarkkitehtuuri. Polaris tulee kattamaan siis kaikki lähitulevaisuuden uudet näytönohjaimet, mutta sen sisälle saatetaan mahduttaa jotain arkkitehtuurieroavaisuuksia piiristä riippuen. AMD:n nykyinen GCN-tarjonta on aiheuttanut hämmennystä piirien tarjotessa eri ominaisuustasoja, ja Polariksen pitäisi jatkossa selkeyttää nimeämiskäytäntöä.

Polaris-arkkitehtuurin luvataan tuovan Radeon-historian suurimman parannuksen tehonkulutuksen ja suorituskyvyn suhteen, sillä käyttöön tulee vihdoin 14/16 nm tuotantotekniikka. Vaikka uusi prosessitekniikka tuokin suurimman osan energiatehokkuudesta, on AMD pyrkinyt energiatehokkuuteen myös piiriarkkitehtuurin osalta. Neljännen sukupolven GCN-piirisssä tullaan näkemään merkittävämpiä uudistuksia itse Stream-ytimissä sekä useissa muissa piiriosioissa.


Konkreettisin esitys AMD:n osalta oli Star Wars Battlefront -demo, jossa käytettiin vielä julkaisematonta vähävirtaista Polaris-piiriä, ja sitä vastaan asetettiin Nvidian GTX 950 -näytönohjain. Demossa pelattiin Battlefront-peliä lukitulla 60 FPS:n ruudunpäivityksellä, ja verrattiin kummankin alustan tehonkulutuslukemia. Siinä missä Nvidian kortilla varustettu kokoonpano käytti n. 140 W tehoa, Polaris-kokoonpano kykeni samaan 86 W tehonkulutuslukemalla. Demon tehonkulutuslukemat olivat koko laitteiston osalta, ja suoraa tehonkulutuseroa itse korttien osalta ei kerrottu. AMD on kuitenkin lupaillut jopa 2,5 kertaa parempaa suorituskyky/tehonkulutus-suhdetta nykyisiin kortteihin verrattuna.

AMD tulee valmistamaan ensimmäiset 14 nm piirit Globalfoundriesin tehtailla, ja nämä keskittyvät ilmeisesti pienempiin mobiilipiireihin. Tehokkaammat mallit valmistettaneen näillä näkymin tuttuun tapaan TSMC:llä uudella 16 nm tekniikalla, joka on oletettavasti sopivampi korkeamman tehonkulutuksen piireille. Myös Nvidia valmistaa piirinsä TSMC:llä, mutta niiden aikataulusta ei ole vielä tarkempaa tietoa. Ensimmäisiä Polaris-piirejä lupaillaan kuitenkin ensi kesälle. Todennäköisesti siis ensimmäiset uudet piirit tulevat olemaan energiatehokkaita kannettaviin suunniteltuja malleja, ja tehonäytönohjaimia saatetaan joutua odottelemaan loppuvuodelle.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT